onsdag 29 april 2015

Rökig lax med rostad potatis och rödlök och hemgjord aioli



Den här rätten är enkel att laga men känns ändå lyxig och smakerna är verkligen fantastiska! Receptet  har jag tagit ifrån bydiadonna.femina.se.

Laxen får lite grillsmak trots att den bara tillagas i stekpannan, det beror på att den gnids in med en rub (kryddblandning) med rökiga smaker. Ett bra tips när det gäller vitlök i mat tycker jag är att ugnsrosta vitlöken hel som i det här receptet och sedan trycka ut klyftorna som då har blivit mjuka och lätta att mosa, smaken blir inte heller lika skarp. Om ni inte har testat att göra egen aioli tycker jag ni ska göra det, det är mycket enklare än man tror och blir så gott!

3-4 personer

4 bitar laxfilé
Rapsolja

Rub
Svartpeppar, hela korn
Rökt paprikapulver
Cayennepulver
Oregano
Flingsalt

Rostad potatis och lök
Ca 10 potatisar
3-4 rödlökar
1 hel vitlökskapsel
Olivolja
Salt
Peppar
Blandad sallad
Avocado
Tomat

Aioli
2 äggulor
2 tsk dijonsenap
2 tsk vitvinsvinäger
1,5-2 dl rapsolja
Vitlökskapseln som rostats i ugnen

Sätt ugnen på 200 grader. Lägg alla kryddor till rubben i en mortel, det behövs ingen speciell mängd utan se till att det räcker till all lax. Jag behövde ta mer kryddor än jag först beräknade så jag mortlade i två omgångar. Klappa in båda sidorna på laxen med ruben. Ställ åt sidan så länge.

Dela potatisen i klyftor eller bitar och gör detsamma med rödlöken. Lägg på en plåt med bakpapper och salta och peppra. Ringla på olivolja. Skär av toppen rakt av på en hel vitlökskapsel och droppa på olivolja. Kapseln ska användas i aiolin och ska tas ut tidigare än potatisen, när den fått lite färg. Sätt in plåten i ugnen cirka 35-40 minuter (kom ihåg att ta ut vitlöken tidigare)

Nu ska du göra aiolin. Använd en stavmixer och mixa samman äggulor, dijon och vinäger. Tillsätt olja i en tunn stråle medan du mixar, om du häller på för hastigt kan den skära sig. Tryck ut vitlöksklyftorna ur kapseln och pressa ner med en vitlökspress. Smaka av med salt.

Stek laxen några minuter per sida i en het panna med rapsolja. Den ska få en lite sotig yta. Tänk gärna på uppläggningen och lägg upp alltihop på ett stort fat. Börja med blandsallad, lägg på potatis och lök och laxen högst upp samt avocado och tomat. Servera aiolin i en skål bredvid.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar