onsdag 1 april 2015

Hemgjord mandelmjölk

Hemgjord mandelmjölk är otroligt gott som bas i smoothies, i chiapuddingen eller till havregrynsgröten. När man gör egen slipper man tillsatser. Det är väldigt lätt att göra, det enda som behövs är en finmaskig sil i tyg, jag köpte min i en vanlig livsmedelsbutik, samt en mixer.



 Gör så här: 

Lägg 2 dl mandlar i blöt med 4 dl vatten i en bunke, ställ i kylen minst 8 timmar. På så sätt löser man upp svårsmälta enzymer i mandlarna. 

Sila bort vattnet och skölj noga flera gånger. Häll sedan mandlarna i en mixer tillsammans med 1 liter nytt kallt vatten. Tillsätt en nypa havssalt och 1 krm kanel och 1 krm vaniljpulver. Mixa ca 2-3 minuter tills det blir en mjölk. Sila mjölken genom den finmaskiga silen ner i en bunke. Tappa sedan upp den på rena glasflaskor. Håller några dagar i kylskåpet! Av nötresterna som blir kvar efter silningen går det att göra goda nötbollar! Kommer med ett recept på det senare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar