onsdag 15 april 2015

Rostad tomat- och paprikasoppa med hetta



Att rosta rotfrukter och grönsaker i ugnen för att sedan mixa till soppa är ett enkelt sätt att göra goda, näringsrika soppor. Jag tycker att det ger en extra god, rostad smak på soppan. Principen är enkel; rosta tex sötpotatis, palsternacka, morötter eller andra rotfrukter alternativt grönsaker och värm vätska med buljong och kryddor för att sedan mixa alltihop. Superenkelt och gott!

Till tomatsoppor behövs lite sötma för att lyfta tomatsmakerna och få till fylligheten. I den här soppan har jag tillsatt lönnsirap men tex honung går lika bra. Soppan är perfekt att servera i små skålar till en förrätt! Men lika god att äta som en hel måltid, då kan man toppa med avocado och servera fröknäckebröd till eller ett annat gott bröd. Receptet är inspirerat av Josefine Jägers bok "Hello green".





Rostad tomat-och paprikasoppa med hetta

2-3 portioner

10 kvisttomater gärna så smakrika som möjligt
1 liten röd paprika
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 burk hela tomater
2, 5 dl vatten
1 msk lantbuljong (ekologisk)
1/2 kruka basilika
1/2 finhackad chili (eller ta efter smak)
1 tsk lönnsirap
en nypa cayennepeppar
1/2 tsk havssalt

Värm ugnen till 175 grader. Lägg bakplåtspapper på en plåt och lägg på halverade tomater och mindre bitar av paprikan och löken. Skiva vitlöken och blanda allt på plåten. Rosta i mitten av ugnen 25-30 minuter. Låt svalna lite.

Koka upp tomater på burk, vatten och buljong i en kastrull tillsammans med chilin. Mixa alltihop med basilika, lönnsirap, cayenne och salt till en slät soppa med stavmixer. Servera!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar