torsdag 2 april 2015

Vitlöks- och citronsill med persilja

Påsken står inför dörren och för en matälskare är det en härlig tid :-) Igår lade jag in sill, det blir så gott att göra sin egen och det är enklare än man kan tro. Sillen ska stå till sig en till två dagar så den hinner fortfarande bli klar till påskafton! Den här sillen fick högt betyg av familj och släkt.



Ingredienser: 
2 burkar inläggningssill (á 420g)
1 dl ättiksprit (12%)
2 dl socker 
3 dl vatten 
1-2 vitlöksklyftor
finrivet skal ifrån en citron samt saften
2 dl grovhackad persilja till garnering 

Koka upp ättika, socker och vatten i en kastrull och låt kallna. Skär vitlöken tunt samt blanda ner citronskal, saft och vitlök i den avsvalnade lagen. Häll av sillen och skölj den noga. Dela den i sneda bitar. Lägg i en väl rengjord, stor glasburk (värm ugnen till 100 grader och ställ in glasburken i 10 min, ta ut och låt sedan svalna) Lägg sillen i en glasburken och häll över lagen. Sätt in i kylen och låt stå till sig 1 till 2 dagar. Persiljan blandar du i strax innan den serveras. På bilden har jag kokat ägg och skivat tillsammans med sillen, och lagt på knäckebröd med persilja och gräddfil. Jättegott tilltugg eller som en liten rätt på buffébordet. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar