fredag 17 april 2015

Almost raw chokladmoussetårta med kaffe och kokos





Den här tårtan utan raffinerat socker, laktos och gluten bara måste ni testa att göra! Den är imponerande både för ögat och gommen! Ljuvligt god med en len chokladmousseliknande konsistens där man anar smakerna från både kokosmjölk, banan, kaffe och jordnötssmör. Eftersom de flesta ingredienserna går inom kategorin rawfood kan man njuta av en tårtbit med gott samvete. Tårtan är ganska mäktig så en liten bit räcker för att stilla sötsugen. Jag har bakat den i en mindre springform med en diameter på ca 18 cm och ca 6 cm hög. En större form går också bra men då kanske receptet ska dubblas. Receptet har jag tagit ifrån Linda Lomelino som är fantastiskt duktig på att göra tårtor, på hennes blogg finns receptet på engelska:  http://www.callmecupcake.se.

Ingredienser: 

Botten: 
100 g urkärnade dadlar
85 g mandlar
25 g kokosflingor
1 msk kakao
en nypa salt
1/2 - 1 msk espresso eller starkt kaffe, avsvalnat

Fyllning: 
85 g naturella cashewnötter (blötlagda i vatten över natten eller om du inte orkar vänta, blötlägg dem 1 timme i varmt vatten)
3 msk kallpressad kokosolja
knappt 1 dl kokosmjölk
2 msk kakao
1 dl jordnötssmör (utan tillsatt socker)
1 liten banan
3 msk espresso eller starkt kaffe, avsvalnat
2-3 msk lönnsirap (smaka av hur söt du vill ha den)

"Choklad" sås:
1 msk smält kokosolja (smält på svag värme), 1 msk kakao, 1/2 msk lönnsirap

Topping: 
Kakao, hackade pistaschenötter och kokoschips

Gör så här: 
Låt dadlarna ligga i varmt vatten i ca 15 minuter för att de ska bli lättare att mixa, häll sedan bort vattnet. Lägg mandlar i en matberedare och pulsera till ett fint mjöl. Tillsätt dadlarna, kokosflingorna, kakao och lite salt och mixa till en jämn massa. Tillsätt espresso eller kaffe och mixa slätt. Tryck ut i en springform med löstagbar kant (18cm) där du först har täckt botten med plastfolie. (Har du ingen springform kan du ta en annan form där du täcker botten med bakplåtspapper) Sätt in i frysen medan du gör fyllningen. 

Ta fram en liten kastrull och lägg i kokosolja, kokosmjölk, kakao, lönnsirap, jordnötssmör och kaffe och hetta upp på svag värme tills ingredienserna smälter ihop. (Detta för att lättare kunna mixa ingredienserna) Häll blandningen i en blender eller matberedare tillsammans med bananen och cashewnötterna och mixa tills den blir så len som möjligt, det kan ta en liten stund. Häll fyllningen över botten, täck noga med plast och frys i 2-4 timmar tills fyllningen stelnat. Ta fram den ca 30 minuter innan servering. 

Smält kokosoljan till "choklad"såsen i en liten kastrull och tillsätt kakao och lönnsirap. Pudra över lite extra kakao över tårtan och toppa med sås, hackade pistaschnötter och kokoschips. 

Förvara tårtan i frysen om det blir något över, gärna i bitar så är det bara att ta fram en bit och tina när du är sugen :-)




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar