tisdag 7 april 2015

Linda Lomelinos goda lemoncurdtårta



Den här tårtan var verkligen otroligt god, både söt och syrlig och lätt och fräsch i smaken. Jag gjorde den till påskaftonsfikat och den blev mycket uppskattad!

Tårtan är bakad i mindre formar som är ca 15 cm i diameter. Men det går bra att baka i större formar också, tänk då på att gräddningstiden ändras.

Jag fick lemon curd över när jag hade gjort tårtan. Perfekt, då blir det scones till frukost med lemon curd på...mums!

8-10 bitar

Citronbottnar
3 stora ekologiska ägg
3 dl strösocker
1 dl vatten
3 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1/2 tsk vaniljpulver
rivet skal från 1/2 citron

Lemon curd (ca 3 dl)
1 1/2 dl strösocker
2 stora ekologiska ägg
saft och skal från 2 citroner (ca 1 dl saft)
50 g rumsvarmt smör i kuber

Citrongrädde
3 dl vispgrädde
1 dl lemoncurd
2-3 msk strösocker

Värm ugnen till 175 grader. Ta fram två små bakformar och smörj med lite olja. Vispa ägg och socker till bottnarna riktigt pösigt. Värm vattnet i en kastrull och häll i en fin stråle ner i äggblandningen. Blanda mjöl, vaniljpulver och bakpulver i en skål och häll försiktigt ner i smeten, blanda med stora tag. Tillsätt rivet citronskal. Fördela smeten i de två formarna. Grädda formarna ca 40 minuter, känn med provsticka.

Dags för lemon curd! Häll socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera över ett vattenbad med sjudande vatten. Vispa hela tiden för hand så att curden inte stelnar till äggröra. Den ska komma upp i temperatur och tjockna, det kan ta en stund. Ta av den från värmen och rör i smöret och rör tills det smält. Häll upp i en ren burk med lock. Då håller den sig ca en vecka i kylen.

Vispa grädden med sockret ganska fast och tillsätt lemoncurd, det ska bli en tjock kräm som går att spritsa.

Dela om du vill varje botten i två delar så att det blir fyra bottnar. Lägg den första bottnen på ett fat och bred ut ett jämt lager lemon curd. Gör likadant med nästa tills du använt alla bottnar, avsluta med den sista bottnen med den skurna sidan nedåt. Bred ett lager citrongrädde över hela tårtan. Fyll en spritspåse, jag använder alltid engångsspritspåsar som jag klipper av toppen på och lägger i en tyll. Ta en liten stjärntyll. Spritsa ut små klickar över hela tårtan och eventuellt även längst ner. Njut till fikat!






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar