lördag 25 april 2015

Glutenfria mandelscones



En helgfrukost som vi gör då och då är nygräddade scones med smör och ost, kokosmarmelad eller rårörda bär. Till det brukar vi ha kokt ägg, smoothie och kaffe. Dofterna sprider sig i köket och vi äter långsamt, läser morgontidningen och tittar på nyhetsmorgon. Sedan är vi redo för ett träningspass eller en promenad! Idag gick vi ut och promenerade och fotograferade de vackra körsbärsträden som nu är i full blom. Det är något särskilt med den härliga, rosa färgen och att stå mitt ibland de vackra träden... Underbart! 



De här sconesen är glutenfria och inte lika smuliga som jag upplever att scones ibland kan bli. Sconesen innehåller pofiber, ett finmalet pulver ifrån potatis med högt fiberinnehåll som är helt glutenfritt. Det binder mycket vätska och gör sconesen saftiga. Fiberhusk har ännu högre kostfiberinnehåll och suger även den upp vätska så att degen sväller och blir fastare. Om du inte vill ha grädde i sconesen borde den kunna bytas ut mot samma mängd valfri mjölk istället. 

1 rund kaka eller ca 6 små scones:

3 ägg
0,5 dl grädde
0,5 dl valfri mjölk, jag tog havremjölk
2 tsk bakpulver
2 dl mandelmjöl
1 dl pofiber
2 msk fiberhusk
0,5 tsk salt

Sätt ugnen på 180 grader. Vispa ägg, mjölk och grädde luftigt. Blanda alla torra ingredienser för sig och häll sedan ner i äggblandningen. Rör om och låt svälla i ca 10 minuter. Forma till en stor kaka eller gör som jag och gör små! Klicka i så fall ut sconesen i en smord muffinsplåt eller i små tartelettformar för mördeg. Grädda i ca 15-20 minuter (de små, längre tid om du gör en stor) i mitten av ugnen. Sconesen ska få fin färg. 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar