söndag 5 april 2015

Syrliga citronmacarons

Macarons; fina små bakverk i alla möjliga färger! De är otroligt vackra, goda och perfekta att bjuda på. De kan dock bli lite väl söta för min smak. Därför uppskattade jag de här med citronkrämfyllning väldigt mycket! De är lite syrliga och absolut min favorit av de jag har bakat hittills. 
Att göra macarons kräver mycket övning. Men när man väl får till det blir de så vackra! Jag följde ett recept ifrån bloggen "Älska att baka" av Caroline som vann "Hela Sverige bakar" 2013. http://blogg.loppi.se/alskaattbaka/2015/03/26/paskiga-macarones/Hon har också lagt upp en instruktionsfilm som var jättebra att titta på för att få bra tips. Där ser ni bland annat hur mycket av den gula pastafärgen man ska ta. Nu kommer jag dela med mig av mina nästa tips för att du ska lyckas med dina macarons!
I receptet står det att man ska låta äggvitorna stå över natten. Det gjorde inte jag men resultatet blev bra ändå. Jag separerade äggen och lät vitorna ligga i skålen medan jag förberedde resten av ingredienserna. Ett tips när man ska separera flera äggvitor är att knäcka äggen ett i taget över en skål och låta äggvitan rinna ner i den. Lägg gulan i en annan och spara eventuellt dessa till tex lemoncurd (jag kommer i dagarna dela ett recept på just lemoncurd som jag använde när jag gjorde en påsktårta) Häll över vitan i skålen du ska vispa i innan du separerar nästa ägg. På så vis kommer du inte förstöra alla äggvitor om du skulle råka få med lite av gulan när du separerar  (vilket är lätt hänt men gör då inte misstaget att använda det ägget, då blir det ingen maräng) 
Nästa tips är att vara väldigt noggrann när du siktar mandelmjölet. Jag siktar mandelmjöl och florsocker var för sig genom en finmaskig sil så att endast de små kornen kommer med. Det tar lite tid men jag har upplevt att resultatet blir bättre så. 
När du gör smörkräm är det viktigt att smöret inte är vare sig för varmt eller för kallt. Det ska vara mjukt men inte rinna. 
Jag ville inte göra så många macarons så jag halverade receptet nedan och fick då ca 14 st.


Ingredienser: 
125 g mandelmjöl
225 g florsocker 
4 normalstora äggvitor
25g strösocker
gul pastafärg (jag köpte min på panduro)
Smörkräm:
100g rumsvarmt smör
1.5dl florsocker
1 citron, saft och skal
1.Separera äggvitorna, låt dem ev. stå i rumstemperatur över natten med plast över. (Jag bakade direkt)
2.Blanda florsocker och mandelmjöl och sikta alltihop så stora bitar försvinner. Väg igen och sikta i lite mer mandelmjöl så vikten blir korrekt.
4.Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner.
5.Vispa i sockret i äggvitesmeten, lite i taget. Tillsätt pastafärgen.
6.Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Vänd om med stora luftiga tag.
7.Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper (som du fäst med lite smet).
8.Dunka plåten hårt i bänken, så slipper du toppar på dina macarons. Låt stå i minst en timme. Grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!
9.Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Passa noga, de ska inte få färg, jag behövde sänka temperaturen till 120 grader en stund mot slutet. Testa om de är klara genom att försiktigt försöka lyfta en makron, om den släpper från plåten är de klara. 
10.Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något.
10.Rör/vispa ihop smörkrämen, spritsa eller bred ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt. Förvara i kylen, det är godast att vänta med att äta dem till dagen efter. De kan förvaras i upp till en vecka.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar