söndag 3 maj 2015

Jordgubbscheesecake med mascarponeost och nötig botten

Cheesecake till dessert eller fika är alltid ett säkert kort och ännu bättre blir det med den här varianten som är utan gluten och socker! I cheesecaken är inte mjöl och socker nödvändigt tycker jag utan det viktiga är att den får krämighet ifrån osten, mascarpone i det här fallet, och en tydlig smak av de bär som man väljer att ha i. Sötman kommer ifrån dadlar i botten samt honung i fyllningen. 

Cheesecaken är mycket vacker i all sin enkelhet och går att dekorera på alla möjliga sätt. Exempelvis med riven mörk choklad eller färska bär och ätliga blommor. 



Ingredienser:

2 dl solrosfrön + 0,5 dl skalade,hackade pistachnötter (eller 2,5 dl solrosfrön)
6 urkärnade färska dadlar
1 msk kokosolja
1 krm havssalt

2,5 dl färska eller frysta, tinade jordgubbar
saft från 1/2 citron
0,5 dl flytande honung
125 g grekisk yoghurt
125 g mascarpone
1 krm vaniljpulver

Börja med att rosta solrosfröna till botten i en stekpanna på låg värme tills de börjar dofta lätt av rostningen och få fin färg. Låt svalna lite och lägg dem sedan i en matberedare och mixa tills de blir hackade utan att bli helt finmalda. Mosa dadlarna med en gaffel och tillsätt tillsammans med kokosolja och salt och mixa till en kladdig deg. Placera ett bakpapper i botten på en mindre form med löstagbar botten, ca 18 cm i diameter. Platta ut massan över botten och ställ in i kylen medan du gör fyllningen. 

Skölj ur din matberedare och häll i jordgubbar, citronsaft, vanilj och honung och mixa slätt. Häll upp i en skål och tillsätt yoghurt och mascarpone och rör noga. Häll fyllningen över botten och ställ in i frysen ca 1,5 timme. Om du plastar den noga kan den förvaras i frysen åtminstone en vecka. Tina den ca 20 minuter i rumstemperatur innan den serveras. Garnera gärna med bär! 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar