tisdag 26 maj 2015

Smakrik pizza med blomkåls- och ostbotten

Jag kan verkligen njuta av en riktigt god pizza. Gärna stenungsbakad, med fräsch topping av tomat, mozzarella, salami och kanske lite ruccola eller avokado efter gräddningen. Men ibland är det gott med ett fräschare alternativ som dessutom innehåller bra med näringsämnen och ger dig energi, istället för tar energi som jag ibland kan känna efter en vanlig pizza. 

Du känner säkert igen att efter en måltid som innehåller mycket vetemjöl och/eller fett känner man sig trött och seg så fort man avslutat måltiden. Den här pizzan innehåller visserligen en hel del ost men du slipper de snabba kolhydraterna ifrån vetemjölet, som är ersatt av blomkål. Den goda osten som tillsätts i både botten och fyllningen samt den hemgjorda tomatsåsen bidrar till mycket smak på pizzan. Det är lite pyssel med den eftersom du ska koka en tomatsås men det är väl värt besväret. En pizzabotten baserad på blomkål behöver förgräddas i ugnen innan fyllningen läggs på för att den inte ska bli vattnig. Receptet är ursprungligen från Systrarna Eisenman men lite omgjort av mig: http://www.systrarnaeisenman.se



Pizza till ca 3 personer 

Tomatsås:
1 liten gul lök
1 klyfta vitlök
1 msk olivolja
400 g krossade tomater
2 msk tomatpuré
1 tsk torkad basilika
1/2 tsk torkad oregano
1 lagerblad 
1 tsk honung
salt och peppar

Botten: 
600g blomkål
2 msk olivolja
2 påsar mozzarella á 125g
100 g parmesanost
2 pressade vitlöksklyftor
2 ägg
2 tsk torkad basilika
2 tsk torkad oregano
1/2 tsk salt
svartpeppar

Fyllning:
en halv zuccini
200 g championer
2 påsar mozzarella á 125g
1 msk olivolja
1 dl svarta, urkärnade oliver
eventuellt några skivor salami
halva satsen av tomatsås
salt och peppar

1. Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs i olivolja några minuter och tillsätt övriga ingredienser utom honung och salt och peppar. Låt såsen puttra på svag värme ca 20 minuter och smaka av med honung, salt och peppar. Ställ åt sidan. 

2. Sätt på ugnen på 200 grader. Bryt blomkålen i buketter och mixa i matberedare eller riv på rivjärn tills de är i små bitar. Skär mozzarellan i små bitar och riv parmesanen. 

3. Fräs blomkålen med pressad vitlök i stekpannan i ca 5 minuter. Låt svalna. 

4. Vispa äggen med en gaffel och blanda med blomkål, mozzarella, parmesan och kryddor. Bred ut ca 1/2 cm tjockt lager på en plåt med bakplåtspapper. Grädda i mitten av ugnen ca 15 min, blomkålen ska få lite färg. 

5. Fräs zucchini och svamp i stekpannan tills de får lite färg, smaka av med salt och peppar. Ta ut blomkålsbotten och täck den med tomatsås, mozzarella, svamp och zucchini samt oliver och eventuellt salami. Ställ in plåten igen i ugnen i ca 10 minuter. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar