måndag 2 mars 2015

Fröknäckebröd

Detta knäckebröd passar bra till allt möjligt! Jag äter det ofta till frukost eftersom jag vill minska ner på vanligt bröd som jag ofta inte står mig på särskilt länge. Detta knäckebröd innehåller massor av olika fröer som ger bra energi som räcker länge. Men det är också perfekt som mellanmål om man inte känner att tiden räcker till att fixa iordning något efter lunch när eftermiddagsdippen börjar smyga sig på. Går att äta som det är om man inte har tillgång till pålägg. Ett tips är också att äta knäcket om man ska gå direkt till träning efter jobbet. Eller varför inte servera det som tilltugg till ostbrickan!




Fiberhusk och pofiber är det som binder ihop smeten när inte gluten finns tillgängligt.

Gör så här: 

1 dl solrosfrön
1 dl linfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
1 msk pofiber
2 msk fiberhusk
1 msk mandelmjöl
1 msk olivolja
1 tsk salt
2,5 dl varmt vatten
lite havssalt

Sätt ugnen på 150 grader. Blanda ihop fröerna med mandelmjöl och pofiber. Tillsätt olja, vatten och salt och blanda ihop till en smet. Blanda tillsist ner fiberhusken och rör snabbt ihop. Låt svälla i några minuter så att smeten binder ihop. Lägg smeten på ett bakplåtspapper på en plåt och platta ut med händerna. Lägg ett annat bakplåtspapper över smeten och ta en kavel och kavla ut degen så tunt som möjligt, helst ska hela plåten täckas. Ta bort det övre pappret och strö över lite havssalt. Grädda knäcket mitt i ugnen i 40 minuter. Ta ut det och ta fram en kniv eller pizzaskärare och skär i jämna rutor. Sätt tillbaka i ugnen i 20-25 minuter till, det ska bli krispigt. Låt gärna svalna på plåten och lägg sedan i lufttät burk.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar