fredag 6 mars 2015

Ljuvlig chokladmousse

Den här chokladmoussen är den lenaste och fluffigaste jag har smakat. Roy Fares står för receptet. Hans förslag är att servera den med bitar av brownie samt kondenserad mjölk. Det blir säkert jättegott men frukt eller bär till gör att den känns fräsch och inte lika mastig. Den är perfekt eftersom den går att förbereda och sedan bara tas fram när det är dags för dessert.



Att väga ingredienserna ger mer exakt resultat men inom parantes finns det angivet i st/dl. Grädde står uppdelat på två ställen i ingredienslistan för att den används på olika sätt i receptet. 

6 portioner

200g vispgrädde (2dl)
120 g mörk choklad, jag tog 70%
100g vispgrädde (1 dl) 
80 g äggula (4 st)
50 g vatten (1/2 dl) 
45 g strösocker (1/2 dl) 

Vispa 200 g grädde löst och ställ in i kylen. Hacka chokladen och lägg i en bunke. Koka upp 100 g grädde och häll den heta blandningen över chokladen, rör runt så att den smälter. Blanda med slickepott till en tryffel. 

Lägg äggulorna i en bunke. Koka upp vatten och socker tills sockret löst sig. Häll i en tunn stråle ner sockerlagen i bunken och vispa samtidig på högsta hastighet med elvisp (annars riskerar det att bli äggröra) Det ska bli ett skum. Vänd med slickepotten ner chokladtryffeln i skummet och blanda noga, vänd ner grädden som du vispade i början och blanda igen. Fördela moussen i glas och låt stå i kylen i 2 timmar. Går även utmärkt att äta dagen efter om allt inte går åt! 

Jag dekorerade med flarn som jag enkelt gjorde genom att smälta mörk choklad och sedan med en sked göra mönster med chokladen på ett bakplåtspapper. Flarnen fick sedan stelna. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar