måndag 16 mars 2015

Pulled chicken

Pulled chicken är perfekt mat till helgmyset och går att kombinera med olika tillbehör beroende på vad man känner för. Gott är till exempel att servera med majstortillas, salsasås och avocado! Det är även gott och enkelt att göra picklad rödlök till och en favorit hos mig som jag ofta gör är chilistuvad majs. Pulled chicken kräver få ingredienser och lagar sig själv i ugnen men resultatet blir imponerande!





Recept för cirka 4 personer:

Pulled chicken
1 kg kycklingfilé (färsk eller tinad fryst)
2,5 - 3 dl barbequesås (jag valde kung markattas ekologiska)
1 gul lök
olja
paprikapulver
chilipulver
torkad koriander
torkad ingefära

Picklad rödlök, en sats
0,5 dl ättiksprit (12%)
1 dl socker
1,5 dl vatten
1 tsk salt
2 krm peppar
2-3 rödlökar

Chilistuvad majs
2 burkar majskorn, avrunna
1 röd chili
2 dl grädde
1 kruka koriander
2 msk smör
salt och peppar

Servera gärna i tortillabröd med picklad rödlök, chilistuvad majs och en salsa gjord på mango, avocado, tomat, koriander och citronsaft.

Gör så här: 

Börja med den picklade löken. Koka upp ättika, socker och vatten. Tillsätt salt och peppar. Låt svalna. Skala och skär löken i tunna ringar och lägg ner i lagen. Lägg i glasburk med lock eller låda och täck över. Låt gärna stå svalt i kylen några timmar innan servering men går också att ätas tidigare.

Sätt ugnen på 130-140 grader. Fräs kycklingen i lite olja så att den får färg på ytan och lägg den i en ugnssäker gryta. Klyfta löken och lägg i tillsammans med en matsked olja. Häll över barbequesåsen och sätt på ett lock. Krydda efter smak med paprikapulver, koriander, chili och ingefära. Ställ in i mitten av ugnen i cirka 3 timmar.

När cirka en halvtimme återstår för kycklingen i ugnen kan du börja med majsen. Häll majsen i en het stekpanna. Låt vätskan koka bort helt. Tillsätt en rejäl klick smör och rosta majskornen så de får fin färg. Tillsätt finhackad chili och grädde. Låt grädden koka in nästan helt och hacka koriander och tillsätt innan servering.

Ta ut kycklingen efter ca 3 timmar. Den ska falla isär när du drar i den med två gafflar. Dra isär och låt stå en stund innan servering så den drar åt sig ännu mer av smakerna. Servera med tillbehören!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar