torsdag 19 mars 2015

Saftigt glutenfritt fröbröd

Detta bröd är naturligt glutenfritt i och med att mjölet är ersatt av mandelmjöl, bovetemjöl och rismjöl. Det innehåller mycket nötter och frön. Receptet är från fridafikar.se men jag har gjort om det litegrann.



Eftersom det endast är sötat med honung är det ett bröd fullproppat med nyttiga fetter, kostfibrer och även livsviktiga aminosyror. Fullkornsprodukter av korn eller gryn innehåller aminosyran tryptofan som hjälper till att bilda hormonet serotonin. Serotonin lugnar ner oss och är därför viktigt för oss när vi ska slappna av eller sova. Utifrån serotonin bildar kroppen melatonin, ett hormon som får oss att somna. Det kan därför vara bra med ett lättare mål som innehåller korn eller gryn på kvällen för en djupare sömn!

Bovetemjölet har en ganska skarp smak som kan kännas lite ovan till en början, jag brukar ta lite mindre än vad som står i receptet och ta lite mer rismjöl istället. Prova dig fram! Det går att byta ut moroten mot äpple och det går bra att ta andra nötter och frön än de som står i receptet.

Ingredienser: 

2 dl mandelmjöl
1 1/2 dl rismjöl
1/2 dl bovetemjöl
2 dl havregryn
1/2 dl linfrön
2 msk chiafrön
1/2 dl sesamfrön
1 dl solrosfrön
1 dl valnötter
4 dl filmjölk eller naturell yoghurt
1/2 dl finriven morot
2 msk fiberhusk
1 1/2 tsk brödkryddor
1 1/2 tsk bikarbonat
2 msk honung



Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser noga. Lägg i filmjölk, honung och morot. Degen ska vara riktigt kletig, tillsätt lite mer filmjölk eller mjölk om den känns torr. Klicka ut i en brödform, eventuellt täckt med bakplåtspapper. Lägg in i mitten av ugnen i 50-60 minuter, det ska få en fin färg. Titta då och då så det inte får för mycket färg. Det är bra om brödet får "sätta sig" lite innan det äts så låt det gärna svalna och stå till sig i en timme. Jag brukar förvara bröd invirade i en kökshandduk, detta bröd håller sig saftigt i flera dagar. Det är även gott att rosta när det börjar bli lite torrare efter ett par dagar!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar