lördag 14 mars 2015

Rawfood hallonkaka

Denna kaka är både god och näringsrik! Innehåller dadlar och honung som sötning istället för socker samt får en cheesecakeaktig konsistens med hjälp av mixade, blötlagda cashewnötter. Blötlägg nötterna i dubbel mängd vätska under ett par timmar. Då blir nötterna mer lättsmälta för magen och dessutom är det lättare att få en krämig konsistens. Kakan går också att baka i små formar i tex silikon. Det är ett bra tips om man inte vill göra en hel kaka, minska då mängden ingredienser till ca hälften.




Till en kaka behövs:

Botten:

2 dl mandlar (går också att delvis byta ut mot exempelvis pecannötter och pistaschnötter)
2 dl dadlar, ta bort kärnorna
en nypa havssalt

Fyllning: 

4 dl blötlagda cashewnötter (blötlägg gärna över natten eller minst fem timmar)
2 st lime (saften)
1 tsk äkta vaniljpulver
6 msk kokosolja
4 msk honung
2,5 dl färska hallon, om du använder frysta så tina upp dem och krama ur all vätska

Mixa mandlar/nötter med dadlar och havssalt i en matberedare eller mixer till en relativt jämn massa. Tryck ut massan i en form med löstagbar kant, ca 20-22 cm i diameter.

Skölj mixern noga innan du gör fyllningen. Värm upp kokosolja och honung i en kastrull på svag värme. Mixa alla ingredienserna utom hallonen till en jämn och fluffig smet. Det kan ta upp emot några minuter beroende på hur effektiv din mixer är.

Bred ut hälften av fyllningen på kakans botten. Tillsätt hallonen till de resterande ingredienserna i mixern och mixa slätt. Bred ut ovanpå det första lagret. Låt stå i frysen tills den stelnat och ta ut på tinning cirka 30 minuter innan den ska ätas. Garnera gärna med bär.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar