tisdag 10 mars 2015

Broccoli- och palsternackssoppa med ädelost samt surdegsbröd med räkoroch hemgjord majonnäs

En riktigt god räksmörgås med handskakalade räkor och hemgjord majonnäs känns väldigt frestande när vi börjar gå mot vår. Tillsammans med en krämig soppa på broccoli, palsternacka och ädelost blir det en komplett måltid.


Recept smörgåsen: 
Gott surdegsbröd, köpt eller egenbakat
Majonnäs, se recept nedan 
Räkor med skal, ca 250g per person
Lite ruccola
Citron 
Börja med majonnäsen. Ta 2 äggulor och lägg i en bunke tillsammans med 2 tsk fransk senap, 1 msk vitvinsvinäger, 1 tsk salt, 1 krm peppar och 2 krm socker. Blanda ihop med elvisp och tillsätt 2 dl rapsolja droppvis och under kraftig vispning. Låt stå en stund. 

Skala räkorna. Bred på ett lager majonnäs på smörgåsen, lägg på ruccola och räkor och pressa över lite citron. 

Recept soppan:
Skala och hacka en gul lök och 2 vitlöksklyftor. Skala 2 palsternackor och skör den ena i skivor och den andra i små tärningar. Dela 2 st broccolihuvuden i mindre buketter och skär stammen i skivor. 

Fräs lök, vitlök och den skivade palsternackan i 2 msk smör i en kastrull ca 3 minuter. Tillsätt 2 dl grädde och 2 dl mjölk, 2 msk vitvinsvinäger, 1 grönsaksbuljongtärning, 5 dl vatten och det mesta av broccolin men spara några buketter. 

Låt koka under lock ca 15 min. Ta ifrån värmen och mixa slätt med stavmixer. Salta och peppra. Tillsätt de små broccolibuketterna och palsternackstärningarna och sjud ca 3 min. Smula över 50 g ädelost och servera. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar