måndag 29 juni 2015

Chiapannkakor och chiapudding

En chiaboost får man verkligen av den här frukosten där de nyttiga chiafröna finns i både pannkakorna och puddingen.  
Chiafröna innehåller mycket av den livsnödvändiga fettsyran Omega 3 som sägs motverka PMS och depressioner. 


Proteininnehållet är 21 %, lika mycket som i nötkött, och chia är därför en bra källa till protein för vegetarianer. Det innehåller mycket fibrer som håller igång magen och eftersom de sväller i kontakt med vätska tar det upp större plats i magsäcken och du känner dig mätt och belåten längre tid. Chiafrön innehåller också mycket antioxidanter som ger din kropp ett bra försvar samt järn som särskilt kvinnor kan ha brist på. 


Chiapannkakorna tyckte både jag och min sambo om! Vi serverade pannkakorna med jordgubbar och passionsfrukt samt frozen yoghurt med kokossmak. Vi testade en frozen yoghurt ifrån Yollibox och den var mycket god! 

Vi hade en varsin liten portion chiapudding till också och denna superfrukost gjorde att vi höll oss mätta länge. Både pannkakorna och chiapuddingen förbereds kvällen före, vilket gör att det går ganska snabbt sedan på morgonen med frukosten. 

Amerikanska chiapannkakor

Ca 5 st (lagom till två personer) 

2,5 msk chiafrön
1,5 dl valfri mjölk, jag tog hemgjord mandelmjölk men annars är köpt, osötad havremjölk eller soyamjölk också god 
en nypa vaniljpulver 
en nypa kanel
2 ägg
0,5 dl mandelmjöl
1 tsk bakpulver
1 tsk fiberhusk 
kokosolja till stekning 
bär och lönnsirap till servering samt eventuellt frozen yoghurt/turkisk yoghurt /vispad, krämig kokosmjölk

Blanda chia, mjölkdryck, vanilj och kanel. Låt stå i kylen över natten. 

Blanda runt och blanda i ägg, mandelmjöl, bakpulver och fiberhusk. Vispa till en jämn smet. Stek små pannkakor i kokosolja på medelvärme tills de får fin färg på båda sidor. Servera!  


Chiapudding 

2 lite mindre portioner 

2 dl mandelmjölk eller annan valfri mjölk, se förslag ovan 
0,5 dl chiafrön 
en liten nypa havssalt
en nypa vaniljpulver 

Blanda ihop allt i en skål noga. Låt stå ca 15 minuter och blanda igen så inte fröna klumpar ihop sig. Sätt in i kylen över natten. På morgonen kan du med fördel skeda över puddingen i små glas, jag varvade med bär och toppade med bär och puffad quinoa. 

Håll utkik på bloggen framöver då jag planerar att göra goda, nyttiga bars med bland annat puffad quinoa i :-) 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar