måndag 8 juni 2015

Frasig kycklingschnitzel med parmesan, citronsås och klyftpotatis


Min sambo är väldigt förtjust i schnitzel medan jag är något mer skeptiskt inställd. Jag äter helst inte så mycket rött kött utan hellre kyckling, fisk och skaldjur. Någon gång i veckan kan det ändå bli någon kötträtt och då oftast nötkött. När jag gör köttbullar, lasagne och köttfärssås väljer jag ekologisk nötfärs. Fläsk däremot, som oftast är det kött som används i schnitzel, äter jag nästan aldrig. 

Därför blev vi båda glada då vi hittade det här receptet av Jennie Walldén, med kyckling istället för fläsk! Vi har lagat rätten två gånger och har ändrat receptet efter våra önskemål och jag måste säga att det är otroligt gott. Kycklingen blir perfekt frasig och får en mycket god smak av osten. Kapris- och citronsåsen till blir pricken över i men det går såklart bra att skippa kaprisen om man vill. Tillbehören är lätta att variera men just ugnsrostad potatis tycker vi passar mycket bra till. 


Till ca 4 personer 

600g kycklingfilé 
2 ägg
1 dl vetemjöl
1,5 dl ströbröd
2 dl riven parmesanost

3 dl crème fraishe/turkisk yoghurt
3 msk hackad kapris 
rivet skal av en citron och saft ifrån halva 
3 msk hackad persilja 
Salt och peppar
Olivolja till stekning 

Potatis, ca 1 kg
Morötter, 2-3 st
Persilja 
Citron 
Sesamfrön 


  1. Börja med potatisen. Sätt ugnen på 225°C. Tvätta potatisen väl. Skär i klyftor eller tärningar, lägg på plåt med bakpapper. Blanda med olivolja och salta och peppra. Lägg på en plåt och rosta i ugnen ca 30 minuter.2
  2. Rör samman alla ingredienser till såsen. Smaka av med citronsaften  samt salt och peppar.3
  3. Skiva morötterna tunt och blanda med citron, hackad persilja samt lite salt och avsluta med att strö över lite sesamfrön.  
  4. Banka ut kycklingen försiktigt (om du inte har köpt tunnskivad) Salta och peppra. Ta fram tre tallrikar, lägg mjölet i en, vispa upp ägget i den andra och blanda ströbröd och riven parmesan i den tredje. Panera kycklingen genom att först vända i mjöl, sen i ägg och till sist i ost- och ströbrödsblandningen. Stek den panerade kycklingen i rikligt med olivolja så den blir frasig på båda sidor. Låt snabbt rinna av på trippelt hushållspapper och servera sedan genast med den rostade potatisen och den kalla kapris- och citronsåsen samt morötterna! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar