torsdag 11 juni 2015

Chokladcupcakes med kokosmjölkganache och körsbär



Cupcakes - få bakverk kan vara så lockande där de står uppradade på kakfatet, med vackra färger som lovar goda smaker. Kanske är det formatet som gör att de är så uppskattade: lagom stora för att man ska känna sig nöjd men inte proppmätt. Att de ofta är så fint dekorerade kan också ha ett finger med i spelet. Bjuds det chokladcupcakes är det dit min blick dras först....

De här cupcakesen är bakade utan vetemjöl, raffinerat socker och laktos och de är utsökt goda! Jag som har vant mig av vid mer söta smaker tycker att dessa var alldeles lagom söta men för dig som gillar sött kan det vara en idé att tillsätta lite mer honung eller agave. Toppingen smakar underbart, lite kolaaktigt. Smaken har utvecklats genom att kokosmjölk fått koka länge tillsammans med avave/honung för att få en karamellisering. Låt dig inte avskräckas av att kokosmjölken ska koka länge, passa på när du ändå är hemma, den sköter sig själv på spisen och behöver bara en omrörning då och då. 

Till ca 10 cupcakes behövs:

Muffins:
2 ägg
1,5 dl kokosmjölk
4 dl mandelmjöl
drygt 1 dl kakao
3 msk kokosmjöl
0,5 dl kokossocker
2-3 msk agave eller honung
1 krm vaniljpulver
1,5 tsk bakpulver
0,75 dl kokosolja, försiktigt smält i kastrull på svag värme

Ganache: 
en burk kokosmjölk (ej lätt)
2 msk agave eller honung
4 msk kakao 
1 krm havssalt
1 krm vaniljpulver

körsbär eller andra bär till garnering

Börja med ganachen som ska koka i 1,5-2 timmar. Rör ihop kokosmjölk med agave eller honung i en liten kastrull, låt koka upp. Sänk värmen och låt småkoka, rör om då och då. När kokosmjölken har reducerats till hälften, fått en tjockare konsistens samt mörkare färg är den klar och tas bort från plattan. Tillsätt kakao, vanilj och salt. Låt den svalna och förvara i kylen tills den ska användas. 

Blanda mandelmjöl, kokosmjöl, kakao, kokossocker, vaniljpulver och bakpulver i en skål. Vispa ihop den smälta kokosoljan, ägg, kokosmjölk och agave/honung i en annan skål. Rör försiktigt ner mjölblandningen i den blöta blandningen och rör till en slät smet. 

Skeda ner smeten i 10 muffinsformar, använd gärna muffinsplåt om du har. Sätt in i ugnen i ca 15 minuter tills de är genomgräddade, prova med provsticka. Låt dem svalna helt (jag vet, man vill hugga in direkt men ha tålamod..) Använd en liten sked och gröp ur ett hål i varje muffins, fyll upp hålen med ganache och toppa med körsbär eller andra bär och lite havssalt. 






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar