lördag 6 juni 2015

Nationaldagstårta med mazarinbotten, vaniljkräm och jordgubbar



Den här goda mazarintårtan passar perfekt idag på nationaldagen! Den går förvånansvärt snabbt att laga, trots att vaniljkrämen är hemgjord. Om du inte testat att göra egen vaniljkräm förut, gör det! Det är så mycket godare än köpt kräm och den här är klar på några minuter! Det finns väl knappast något somrigare än jordgubbar så de har en självklar plats på tårtan men andra bär går också bra såklart. Så, här kommer receptet, du hinner fortfarande göra den till ikväll! Formen jag har använt är en lite mindre form, ca 18 cm i diameter. 

Mazarin: 
200 g mandelmassa
80 g rumstempererat smör 
2 ägg 

Vaniljkräm:
1 äggula 
25 g socker ( 1/4 dl)
1,5 tsk maizena majsstärkelse
1/4 vaniljstång 
1,25 dl mjölk 3% (eller blanda en mindre fet mjölk med lite grädde) 
En liten klick smör 

Jordgubbar, flaggor och ätbara blommor till garnering 

Sätt ugnen på 180 grader. Smöra en bakform med löstagbara kanter, ca 18 cm i diameter. Riv mandelmassan och rör ihop med det mjuka smöret i en bunke till en slät massa. Blanda ner ett ägg i taget till en smet. Häll ner i formen och grädda ca 20-25 min. Låt svalna. 

Börja med vaniljkrämen. Rör ihop äggulan med socker och maizena i en bunke. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna, lägg stång och frön i en liten kastrull. Tillsätt mjölken och koka upp, ta upp vaniljstången. Vispa ner mjölken i äggblandningen, lite i taget. Blanda och häll tillbaka i kastrullen. Koka varsamt upp tills krämen tjocknar under ständig vispning. Häll snabbt ner den i en skål och rör ner smöret, rör tills smöret smält och låt svalna. Inga fingrar i krämen för då kan den bli dålig. 

Skär med en kniv loss kakan från botten eller ta endast bort formens kanter och låt kakan sitta kvar i botten om den är svår att lossa. Bred ut vaniljkrämen och toppa med jordgubbar! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar