fredag 3 juli 2015

Chokladbollar och smoothie

Jag har semester och de senaste dagarna har varit riktigt sköna med sol och värme! Då är det skönt att svalka sig lite med en smoothie och ha chokladbollar redo i kylen att äta när man inte orkar hålla på så mycket i köket. De här chokladbollarna ifrån PT-Fia, Sofia Sjöström, är riktigt goda och påminner om klassiska chokladbollar men är nyttigare. Antioxidanter och bra näringsämnen i den råa kakaon, solroskärnorna och chiafröna samt bra kolhydrater från havregrynen. 

I smoothien hade jag fryst banan, frysta hallon, färska jordgubbar, dadlar och ekologisk, osötad soyamjölk. En soyamjölk som smakar mycket bra i kaffet kan jag tillägga! Jag brukar skumma den lite och hälla i kaffet och sedan toppa med kanel. Jättegott! 


Chokladbollar ca 10-12 st

1 dl havregryn/havremjöl
1/2 dl solroskärnor
3 msk rå kakao
1 msk chiafrön
1/2 dl kokossocker eller annan sötning tex honung efter smak 
1/2 dl kokosolja, smält på svag värme
2 msk kaffe, avsvalnat 
Sesamfrön eller kokosflingor 

Mixa havregrynen med solroskärnorna till mjöl. Eller ta färdigt havremjöl och mixa då bara solroskärnorna. Blanda med de torra ingredienserna, häll i kokosoljan och kaffet. Blanda med en gaffel eller dina fingrar till en kletig smet. Forma små bollar och rulla i sesamfrön eller kokosflingor. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar