måndag 21 september 2015

Trattkantarellsoppa med sherry

I helgen har jag befunnit mig i Bergslagen och varit ute i skogen och plockat svamp :-) Det finns skogar och så finns det skogar. Sådana skogar som man mest ser på film, med höga träd så att solljuset kommer in mellan träden. 




Där man kan gå fritt och sjunka ner i mjuk, grön mossa och inte behöver slå sig fram i sly eller låga träd. Där man hör ljudet av en bäck som porlar på långt avstånd. Och där man kan vara säker på att det alltid finns kantareller och trattkantareller under säsongen. En sådan skog har jag vandrat  i nu i helgen. Trots att trattkantarellsäsongen kommit igång lite sent hittade vi en hel del. Och vi njöt verkligen av skogspromenaden. 

Här nedan bjuder jag på mitt favoritrecept på trattkantarellsoppa. Underbart krämig och god! Lite bilder ifrån helgens promenad finns också, trattkantarellerna växte precis vid bäcken




Trattkantarellsoppa med chèvrecreme


4 port

Att gå i skogen och plocka svamp har jag älskat sedan jag var liten. Jag har en favoritskog för svampplockning som inte bara bjuder på rikligt med svamp utan också underbart mjuk mossa, en bäck som porlar och höga träd som släpper igenom solljuset och värmer ansiktet. Den här soppan brukar jag göra med färska trattkantareller under hösten men nu på vintern har jag ofta frysta kvar att ta fram. Perfekt med en smakrik soppa nu under vintern när man vill värma sig inne. 

400g färska eller frysta och tinade trattkantareller
4 schalottenlökar
2 dl cremé fraiche
2 dl grädde
4 dl mjölk
2 msk kantarellfond
2-3 msk smör
1 stor nypa havssalt
1 msk sherry, eller efter smak

1 dl cremé fraiche
100 g chèvre
lite persilja

Dela svampen och stek i smöret tillsammans med finhackad lök och salt i en gryta. Fräs tills vätskan gått ur. Tillsätt övriga ingredienser och låt koka upp. Drag från plattan och mixa slät med stavmixer. Smaka av med salt och tillsätt eventuellt mer mjölk om den känns tjock. Smula chèvre och blanda med cremé fraiche. Häll upp i skålar och toppa soppan med chèvreblandningen och lite persilja.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar