torsdag 10 september 2015

Panerad torskfilé med potatis, hackat ägg och kaprissås

När jag var liten var fiskpinnar med remouladsås en av favoriträtterna och det  var en ofta återkommande rätt i skolmatsalen. Då hade jag ingen koll på att fiskpinnarna mest bestod av panering och av ytterst lite fisk... Gör man sin egen panerade fisk blir det både gott och hälsosamt! 

Det går såklart bra att panera på mer klassiskt sätt med mjöl, ströbröd och ägg men jag gör en glutenfri variant med polenta. Polenta är grovmalen, torkad majs som ger fisken en fin, gyllengul yta. Polenta kan användas till mycket men i Italien gör man ofta en slags polentakaka som man sedan steker och serverar med grönsaker och parmesan. 


3-4 portioner 
600 g torskfilé 
1 ägg (fler om du även vill ha som tillbehör) 
1,5 dl polentagryn 
Potatis, gärna ekologisk 
2 dl turkisk yoghurt 
Skal och saft från en citron 
1 msk kapris 
2 morötter 
Salt och peppar 
 
Skär fisken i lämpliga portionsbitar och salta runt om. Låt gärna saltet sjunka in en halvtimme om du har tid, då rimmas fisken lätt och håller ihop bättre i stekpannan. 

Koka eventuellt varsitt ägg om du vill ha hackat ägg som tillbehör. 

Skala eventuellt potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Rör ihop såsen: blanda turkisk yoghurt med citronskal och saft, kapris och salt och peppar. 

Riv morötterna fint. Vispa upp ägget och doppa fisken i ägget och sedan i polenta runt om. Lägg en rejäl klick smör i en stekpanna och lägg i fisken när det är varmt. Stek på medelvärme ca 4 minuter per sida tills genomstekt. Undvik att vända mer än en gång för att undvika att fisken faller isär. 

Lägg upp potatis, fisk, sås, morötter och eventuellt äggen som du hackat i små bitar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar