söndag 6 september 2015

Mellanmålsmuffins med blåbär och banan


De här muffinsen är perfekta som mellanmål eller frukost eftersom de innehåller bra med näring och inget socker, gluten eller laktos. Istället kommer sötman från banan och lite honung. Bananen gör dem även saftiga! Det finns olika mjölsorter i, bland annat mandelmjöl och havremjöl. Jag bjöd kollegorna på dessa i fredags eftermiddag och de blev uppskattade! 

Jag tycker att det känns bra att kunna bjuda på fika som inte innehåller massa socker och tomma kalorier utan faktiskt ger energi som räcker lite längre. Särskilt när man är på jobbet och sockersuget börjar göra sig påminnt framåt eftermiddagen, finns det godsaker framme då kan det vara svårt att stå emot. Jag är säker på att om man hade bättre alternativ skulle många hellre välja det. 

Recept till ca 8-12 muffins 

1 stor banan eller 2 mindre (ju mognare desto bättre)
1/2 dl blåbär 
2 ägg
3/4 dl havremjölk eller annan mjölk
1 1/2 dl havremjöl
1/2 dl sojamjöl
1 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1 tsk bakpulver
2 msk honung
1/2 tsk salt
1 msk vallmofrön
1/2 tsk kanel 
1 krm vaniljpulver 

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa bananen i en bunke. Vispa upp äggen i en annan bunke och blanda med mjölk, blanda med bananen. Blanda alla torra ingredienser och rör ner i smeten. Vänta med blåbären till sist och vänd antingen försiktigt ner dem i smeten eller stick ner dem i muffinsen när du hällt upp smeten i dem. 

De formar som jag använde är i storlek lite mindre än vanliga formar men inte så små som miniformar. Välj själv vilken storlek du vill ha, fyll upp med ca 3/4 smet och grädda ca 14 min. 

Ha en skön söndag! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar