tisdag 8 september 2015

Säsongens äppelkaka med kardemumma och vanilj


Nu är äntligen säsongen för svenska äpplen här! Jag älskar verkligen svenska äpplen, den syrliga smaken, sötman och krispigheten. De som passar lika bra som tillbehör till morgongröten som i en paj. Det här receptet på äppelkaka är mitt favoritrecept och jag lovar att det kommer att gå hem hos alla! Det känns lite som en sockerkaka med en härlig smak av kardemumma.... 

Grundreceptet använder jag även när jag gör rabarberkaka men i det här receptet har jag bytt ut lite av mjölet mot mandelmjöl. Om du använder finmalen kardemumma och inte mortlar själv behövs den större mängden för att få tillräcklig kardemummasmak. Servera kakan med grädde eller vaniljglass. 

Äppelkaka med kardemumma och vanilj, ca 4-6 portioner


2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1,5 tsk bakpulver
1-2 tsk nystött kardemumma
en nypa salt
100 g mjukt smör (värm några sekunder i mikron)
drygt 1 dl socker
ett stort ägg, rumstempererat
1 krm vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
2 dl mjölk, rumstempererad

2-4 äpplen, svenska och gärna lite syrliga 
(Kärna ur och skär i tunna klyftor, annars kommer äpplena sjunka ner till botten vilket inte gör något för smaken men det ser vackrare ut om de håller sig mer uppe på kakan)

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform eller springform, 22-25 cm i diameter.
2. Blanda mjöl, mandelmjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
3. I en större skål, vispa smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägg och vanilj och rör tills det blir en jämn smet.
4. Tillsätt mjölmixen och mjölken i omgångar och rör försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat. Justera mängden mjölk efter hur smeten ser ut, den ska inte vara för rinnande eller för fast.
5. Häll över smeten i formen och lägg äppleskivorna i ett fint mönster över kakan. Strö lite strösocker över.
6. Baka kakan i ugnen i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 150 grader och baka klart i 40-50 minuter tills den blir gyllenbrun och provstickan du sätter i är torr.
7. Servera med vispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar