Ingredienser till 2 personer:
3 st schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
3 dl arborioris eller arvorioris
4 tsk rökigt paprikapulver
2 dl torrt vitt vin
14 liter hönsbuljong, varm
80 g babyspenat
6 st championer
en halv bunt sparris
ca 1 dl färsk riven parmesanost
smör
salt och peppar
ev 50 g pinjenötter, rostade i torr stekpanna
Häll i vatten och buljongtärningar i en stor kastrull och låt koka upp, sänk värmen och håll strax under kokpunkten. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i 2 msk smör i en traktörpanna eller stor kastrull. Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter tills det börjar bli lite genomskinligt. Blanda ner paprikapulver och vin. Låt vinet koka in, rör om noga. Späd med den varma hönsbuljongen, börja med kanske 2 dl och låt koka in, späd sedan med ca 1 dl ju mer det kokar in. Rör ofta. Lägg i sparris i små bitar. Stek eventuellt championerna lite innan de hälls i risotton.
Fortsätt småkoka och späda med hönsbuljong i ca 20 minuter, det är inte säkert att all buljong går åt, smaka av så att riset blir mjukt men ändå har kvar en liten kärna. Blanda i slutet i babyspenat och riven parmesanost. Vid servering, toppa eventuellt med rostade pinjenötter. Vi brukar servera risotton med stekt röding, grillad tonfisk eller stekt kyckling. På bilden ovan serverade vi risotton med rökta räkor ifrån Lickershamn på Gotland, gott!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar