fredag 31 juli 2015

Godaste risotton med sparris och spenat

Att få till en god, krämig risotto är inte så svårt som man kan tro. Det kan krävas lite övning men har man väl ett bra grundrecept blir resultatet nästan alltid bra. Jag gillar när risotton har lite mer smak och i mitt grundrecept finns både vitlök och rökigt paprikapulver för att få till fina smaker. När man gör risotto gäller det att röra i den ofta, en risotto vill ha ständig uppmärksamhet. Buljongen som man späder med ska vara varm och ska spädas lite i taget så att den sakta kokar in tills konsistensen på riset är bra. Jag varierar grönsakerna som jag har i risotton, ibland tar jag svamp och sparris, ibland spenat och körsbärstomater tex. Men grunden på lök, ris, kryddor, vitt vin och parmesanost är alltid med.


Ingredienser till 2 personer: 

3 st schalottenlökar
3-4 vitlöksklyftor
3 dl arborioris eller arvorioris
4 tsk rökigt paprikapulver
2 dl torrt vitt vin
14 liter hönsbuljong, varm
80 g babyspenat
6 st championer
en halv bunt sparris
ca 1 dl färsk riven parmesanost
smör
salt och peppar
ev 50 g pinjenötter, rostade i torr stekpanna

Häll i vatten och buljongtärningar i en stor kastrull och låt koka upp, sänk värmen och håll strax under kokpunkten. Skala och hacka schalottenlök och vitlök. Fräs i 2 msk smör i en traktörpanna eller stor kastrull. Tillsätt riset och fräs ytterligare några minuter tills det börjar bli lite genomskinligt. Blanda ner paprikapulver och vin. Låt vinet koka in, rör om noga. Späd med den varma hönsbuljongen, börja med kanske 2 dl och låt koka in, späd sedan med ca 1 dl ju mer det kokar in. Rör ofta. Lägg i sparris i små bitar. Stek eventuellt championerna lite innan de hälls i risotton.

Fortsätt småkoka och späda med hönsbuljong i ca 20 minuter, det är inte säkert att all buljong går åt, smaka av så att riset blir mjukt men ändå har kvar en liten kärna. Blanda i slutet i babyspenat och riven parmesanost. Vid servering, toppa eventuellt med rostade pinjenötter. Vi brukar servera risotton med stekt röding, grillad tonfisk eller stekt kyckling. På bilden ovan serverade vi risotton med rökta räkor ifrån Lickershamn på Gotland, gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar