lördag 18 juli 2015

Vlore i Albanien

Efter några dagar i Theth har färden nu gått vidare till kuststaden Vlore. Vi lämnade Theth i en liten minibuss och guppade fram längs bergsväggen på en ojämn grusväg. Stundtals fick vi hålla i oss hårt och spänna magmusklerna för att inte åka upp och ner som studsbollar :-)



Så småningom blev vägen bättre och vi kom till Shkoder där vi tog en annan minibuss till Tirana där vi tillbringade natten på ett litet mysigt hotell. Morgonen efter tog vi en till buss till Vlore.

Dessa minibussar, så kallade "Furgons", har inga tidtabeller och inga direkta avgångsplatser. Detta gör ju såklart det hela lite knepigt men för det mesta känner lokalbefolkningen och hotellpersonalen till ungefär vart de avgår. En del verkar hitta på lite egna hållplatser och ställer sig helt enkelt och vinkar på minibussarna som stannar och plockar upp om det finns plats. Vi har märkt att de flesta i lokalbefolkningen är väldigt hjälpsamma och de stannar alltid och plockar upp liftare som betalar med ett litet mynt. 

I Vlore tar vi en taxi upp till grannbyn Kanine som ligger uppe i bergen, här ska vi bo i en stor stenvilla som vi har hyrt via Air BnB. Det är ett danskt par som hyr ut och de har verkligen gjort huset vackert, både utanpå och inuti. Det finns 5 rum med separata badrum och sedan delar man kök och allutrymmen, som vardagsrum och terrasser, med övriga gäster. Utsikten är slående över Vlore stad och havet. 


Vi har fått en kontakt att ringa när vi behöver taxi, vilket vi behöver varje gång vi ska ner till stranden eller stan. Han heter Bertie och första gången vi ringer honom försöker vi kommunicera på engelska men efter en stund lägger mannen på luren. Jaha, bara att börja knalla ner till stranden, en timmes promenad. När vi gått i 10 minuter kommer en bil och tutar och stannar och i bilen sitter en man med ett stort leende, Bertie. Senare får vi veta att vi bara ska ringa och säga var vi är så kommer han inom 15 minuter. Två dagar hyr vi bil av en lokal firma för en billig peng, vi tar hjälp av en kontakt ifrån Vila Amantia. Lite missöden blir det med bilen, vi får en buckla eftersom vi inte är vana vid de dåliga vägarna. Dessutom har uthyraren lämnat den till oss med nästan tom tank. Men situationen löser sig bra tillslut. 

En stor dansk familj delar huset med oss. Även om vi inte umgås med dem är det trevligt att småprata lite, diskutera staden och utbyta tips. Vi får inte jättebra intryck av Vlore som stad, slitet och lite smutsigt. Danskarna berättar att staden inte har något bra system för att hantera sopor så många slänger bara soporna längs vägen. Det känns tråkigt såklart och bidrar till att staden inte känns så charmig. 



Stränderna däremot är fina och vi väljer inte stranden inne i Vlore som har lite grumligare vatten utan åker en liten bit söderut där vattnet är kristallklart och stränderna består av klappersten. Att hyra ett parasoll och två solstolar kostar runt 30 kr. Här njuter vi av strandlivet och av att stränderna är ovanligt folktomma jämfört med hur det brukar vara på så här fina stränder i andra länder. Vi slipper envisa försäljare och inkastare. Här solbadar vi i lugn och ro. 



I huset i Kanine, "Vila Amantia", finns all utrustning för att kunna laga mat. Vi handlar ägg, bröd, fårost, oliver och mjölk. När vi ska handla grönsaker förvånas vi över hur mycket grönsaker vi får för pengarna. För några kronor får vi både tomater, paprika, gurka, lök, vindruvor och persikor. Till frukost gör vi äggröra eller äggsmörgåsar och frukt och grönsaker. Ofta gör vi en härlig fruktsallad, vi passar på när frukten smakar så mycket och är så billig. 


Äggen här är så fina med mörk gula och smakar jättegott. I de små butikerna köper man ofta äggen i lösvikt och får med sig dem i en plastpåse. Vi håller hårt i plastpåsen, rädda att äggen ska råka knäckas. Troligtvis kommer äggen från någon av gårdarna omkring Vila Amantia där vi ser hönsen gå fria. 




Vi brygger gott kaffe ifrån villans kaffebryggare. Kaffe har vi saknat, i Theth hade de endast mycket stark espresso. Vi gör i ordning lunchlådor som vi tar med till stranden, då är vi inte beroende av att välja en strand nära en resturang. Och vi frossar i vattenmelon, den smakar ljuvligt och är så saftig att det droppar om den. Ibland gör vi en god sallad på kvällen som vi äter i solnedgången med utsikt över havet långt nedanför. Vi njuter verkligen av våra sista dagar här. 











Inga kommentarer:

Skicka en kommentar