måndag 22 februari 2016

Sallad med gröna blad, halloumi och brysselkål

En fräsch sallad passar till allt möjligt och går att variera i oändlighet! Den går att äta som ensamrätt om man har lite grövre grönsaker i den som bidrar med mycket fibrer. Någon form av ost såsom halloumi, feta, mozzarella eller parmesan bidrar också till en mer mättande sallad. Gröna blad som ruccola och babyspenat tillsammans med persilja gör salladen rik på järn, c-vitamin och antioxidanter.



Extra fräschhet och lite sötma får salladen om man lägger till något fruktigt, som mango, apelsin och bär som blåbär eller björnbär. För dem som inte gillar frukt och bär i mat passar tomat eller paprika bra som alternativ. För att öka på kolhydraterna kan man tillsätta någon typ av korn eller gryn såsom quinoa, bulgur eller matvete.


Ett tips för ett vackert upplägg är att använda ett stort fat hellre än en skål. Tänk också gärna på vilka färger som finns i salladen, om salladen har mycket grönt i sig passar det bra att bryta av med något rött eller blått.


I min brunchsallad hade jag dessa ingredienser:


Brysselkål
Babyspenat
Halloumi
Bladpersilja
Clementin
Björnbär


Varken brysselkålen eller halloumin behöver vara varm vid serveringen av salladen så den kan göras klar några timmar i förväg och sedan stå svalt till servering.


Ta bort roten och dela brysselkålen på hälften. Råstek brysselkålen med snittytan ner i lite olja, jag blandade även i lite saft av en apelsin och lite lakritspulver vid stekningen för en spännande smakbrytning. Skär halloumin i skivor och stek med lite smör eller olja. Gör klyftor av clementinen och skär persiljan smått.  Lägg upp spenatbladen på ett fat och fördela brysselkål, halloumi som du skär i lagom bitar, clementin och persilja över. Avsluta med björnbär och eventuellt lite pinjenötter eller andra nötter. Servera!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar