fredag 5 februari 2016

Chiapudding med cashewgrädde och smak av kardemumma, vanilj och mandel

Jag älskar verkligen semlor. Det är något med den fluffiga bullen, kardemumman och mandelmassan som blir en ljuvlig  kombination. Jag skulle kunna äta en om dan.... Men att semlan inte direkt är hälsosam är ingen hemlighet så jag har inspirerats av caféet Sthlmraw ( http://sthlmraw.se/ )  att göra en chiapudding där smakerna av semla finns tydligt; mandel, kardemumma, vanilj....  men där stannar likheterna. Förutom den goda smaken är det allra bästa med den här chiapuddingen att den är hälsosam! Det går alltså att njuta av semmelsmakerna med gott samvete. Jag  tyckte att den smakade helt ljuvligt och semmelsuget blev tillfredsställt :-)



Den är jättegod till fika eller mellis och kommer att fylla på med bra energi och näringsämnen ifrån nötter, mandelmjölk, chiafrön och lucumapulver. Lucuma går att utesluta och ersätta med lite mer honung. 

Lucuma är en frukt som växer i Anderna och den är mycket näringsrik med fibrer, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Pulvret består av torkad och pulveriserad lucuma. Smaken är söt och påminner lite om gräddkola. Jag har använt den i cashewgrädden i det här receptet för att få en gräddig, söt smak. 

Receptet kräver lite förberedelse med att göra egen mandelmjölk (du kan också köpa färdig men den innehåller tyvärr ofta tillsatser) och det tar lite tid även med blötläggning av cashewnötter och mandlar men är väl värt besväret! Själva arbetsinsatsen kräver inte så mycket, du behöver en bra mixer och en matberedare. 

Underst i "semlan" finns mandelmassan som består av finhackad mandel med smaksättning, nästa lager är chiapuddingen med smak av kardemumma och vanilj och överst är cashewgrädden med lätt smak av kola och vanilj. Jag har toppat med rostade kokoschips. 


4 små eller 2 större

Börja med att göra mandelmjölk genom att mixa 1,5 dl mandlar (som du blötlagt minst 8 timmar och sedan sköljt noga) med ca 7-8 dl vatten och 1 nypa havssalt. Sila av i en nötmjölkspåse och använd det du har silat till att göra mandelmassan. 

Chiapudding
Gör chiapuddingen genom att mixa 2 dl mandelmjölk med 0,5 dl chiafrön och 1 tsk kardemumma (eller kardemumma efter smak) Låt stå minst 20-30 minuter eller över natten till en pudding. 

Mandelmassa
Ta mandelmixet (eller gör nytt genom att mixa 1,5 dl blötlagda mandlar) och häll i en matberedare med 2 dadlar, lite vatten och honung efter smak. Titta så att det blir en konsistens på mandelmassa som du gillar, tillsätt mer vatten vid behov.

Cashewgrädde
Mixa 2 dl blötlagda cashewnötter (låt dem gärna ligga i blöt över natten och skölj sedan noga) med 1-1,5 dl mandelmjölk, 1/2 tsk vaniljpulver, 1- 1,5 tsk lucumapulver, 1 dadel och lite honung i en mixer till en gräddig konsistens. Justera mängden vatten efter hur lös du vill att grädden ska vara och smaka av att den är lagom söt. Häll över i en skål eller sprits. 

Montera genom att lägga mandelmassa underst i fina glas, därefter chiapuddingen och sist ett lager med cashewgrädde som du klickar eller spritsar på. Avsluta gärna med lite kokoschips. Njut av din chia semla! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar