onsdag 17 februari 2016

Helgfrukost med pannkakor och smoothie

Helgfrukostar innebär som ni vet något extra för mig. Då finns tid att sitta i lugn och ro och äta och njuta och för mig kan frukosten ofta bli dagens största måltid! Särskilt nu när jag är gravid och har haft svårt att äta senare under dagen. Frukost går däremot alltid bra :-) En favorit är amerikanska pannkakor och jag brukar ofta ha smoothie till och färska bär och frukt. Fräscht och färgglatt! 



Just frukt och grönsaker kan annars vara något som många missar att få i sig vid frukosten. Kanske har man bråttom på morgonen och då skippar man kanske det extra steg det innebär att hacka och skära grönsaker och frukter eller mixa en smoothie. Det kan vara en bra idé att förbereda en smoothie redan kvällen innan och ha klar i kylen.


Något som jag alltid har i frysen är hallon eller blandade bär. Tillsammans med havremjölk eller annan mjölk och banan blir det en snabb, enkel grund till en smoothie. Undvik att köpa redan sötat yoghurt som tex vaniljyoghurt att mixa smoothie med. Söta istället själv efter smak. Banan har en bra sötma i sig själv och särskilt om den är ordentligt mogen kan det räcka som sötning. Annars brukar jag mixa i en dadel och lite vaniljpulver. Dadlar är naturligt söta och bidrar samtidigt med fibrer.


Recept till 2-3 pers: 

1 ägg
2,5 dl filmjölk
1,75 dl siktat dinkelmjöl
0,5 dl mandelmjöl 
1,5 msk kokosmjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk honung 
0,5 tsk salt
eventuellt lite vaniljpulver
2 msk smält smör


Vispa upp ägget och blanda ner filen. Blanda i en annan bunke mjölsorterna, bakpulver, salt och honung. Vänd ner den torra blandningen i den blöta och rör noga men försiktigt, bakpulver vill inte blandas för länge. Tillsätt smöret och blanda. Stek pannkakor i ett plättjärn eller en stekpanna i smör. Njut med färska eller frysta, tinade bär eller skivad banan. Kokoschips och valnötter är gott på samt lite lönnsirap! Variera efter vad du är sugen på och har hemma.  

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar