lördag 27 februari 2016

Kalljästa frallor med dinkelmjöl och sesamfrön

Kalljästa frallor är enligt mig bland det bästa brödet man kan göra, eftersom det är så bekvämt och blir så gott med den lilla ansträngning man gör! 


Det tar endast några minuter att göra degen kvällen innan och sedan jäser den fint i kylen under natten. På morgonen delas degen upp i bullar och får jäsa 15 min innan de ställa in i ugnen. Ljuvliga dofter sprider sig i köket medan bröden gräddas och kaffet kokas :-) 



Recept till 12 frallor: 

3 dl vatten 
2 msk rapsolja 
25 g jäst 
1 tsk salt
1 msk honung 
5-6 dl fint dinkelmjöl 
2 dl siktat rågmjöl 
Lite mjölk till pensling och lite sesamfrön att toppa med 

1. Blanda vattnet med oljan och jästen och se till att jästen löser sig. 
2. Tillsätt salt, honung och 5 dl av dinkelmjölet samt rågmjölet. Tillsätt mer dinkelmjöl om degen är kletig. 
3. Degen behöver inte knådas utan när den fått tillräckligt med mjöl (överdosera inte, för mycket mjöl är det värsta som kan drabba en deg) får den ligga kvar i bunken och ställs in i kylen med en kökshandduk löst lagd över. 
4. På morgonen tar du fram degen och mjölar ett bakbord samt sätter ugnen på 175 grader. 
5. Häll ut degen på bakbordet, degen bör kännas lite kladdig. Mjöla dina händer och en degskrapa. Dela degen i 12 delar, använd degskrapa och kniv så slipper dina händer bli så kletiga. 
6. Lägg bröden på 2 bakplåtspapper och lägg över kökshanddukar. Jäs 15 min. Pensla med lite mjölk och strö över lite sesamfrön eller andra frön. 
7. Grädda i två omgångar i mitten av ugnen ca 20 min tills de får fin färg. 

Njuuut! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar