fredag 7 augusti 2015

Raw blåbärsbakelser med kardemumma och citron


Dessa små rawfoodbakelser brukar också kallas för cheesecakes. Detta på grund av att konsistensen påminner om en cheesecake även om de inte innehåller någon ost. Det är blötlagda cashewnötter som tillsammans med kokosolja, eller som i det här fallet kakaosmör, får en gräddig och krämig konsistens när de mixas. De är otroligt vackra att se på och innehåller bra fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter (det sistnämnda särskilt ifrån blåbären) En annan fördel är att de smakar otroligt gott :-) 

Jag har under de senaste åren mer och mer börjat uppskatta fina råvaror. När råvaran är bra (ekologisk, svensk, närproducerad, raw) blir smakerna så mycket mer utvecklade. När det smakar ordentligt med blåbär är det för att jag tillsatt mycket blåbär, inte något extrakt av blåbär eller artificiella tillsatser. 


Recept raw blåbärsbakelser, ca 8 st

1,8 dl nötter (tex 1 dl pistage och resten sötmandel)
5-6 dadlar 
Lite havssalt 

5 dl blåbär 
3,5 dl cashewnötter (blötlagda i en skål med vatten över natten eller i minst 5 timmar, skölj sedan flera gånger noga)
3 msk kakaosmör (försiktigt smält över vattenbad)
ca 0,5 dl honung (efter smak)
2 msk pressad citron 
2 tsk stött kardemumma 
0,5 tsk vaniljpulver 
en nypa salt 

Blanda nötter, salt och dadlar i en matberedare tills det blir en kletig massa. Konsistensen är bra när det går att forma en liten boll. Fördela massan i botten på 8 formar. Silikonformar funkar bäst men det går också bra med tex en muffinsplåt eller aluminiumformar där du klär in varje form med lite plastfolie så att bakelserna lossnar lätt sedan. Du kan också göra en stor tårta istället, dubbla då receptet och kläm fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar botten. När du gör fyllningen så lägg alla ingredienser utom kakaosmöret i matberedaren och mixa tills krämigt. Häll sedan i det smälta kakaosmöret och mixa igen. Häll över smeten över bottnarna och ställ in i frysen att stelna. Tina en stund innan de serveras och dekorera gärna med färska bär! 

I mina blåbärsbakelser har jag som ni ser ovan haft i kakaosmör. Fint, raw kakaosmör framställs genom kallpressning av kakaobönor. Man pressar ut oljan som sedan blir till ett koncentrerat kakaosmör som kan användas till allt ifrån pralintillverkning till hud- och hårvård. Om man vill göra egen choklad eller praliner smälter man kakaosmöret över vattenbad och blandar med lika delar kakao. Sedan sötar man med tex honung och låter chokladen stelna i kylen. En stor fördel med choklad gjord på kakaosmör är att den håller sig fast även i rumstemperatur. 

Kakaosmöret kan som sagt även användas som hudvård. Det innehåller mycket E-vitamin samt A-,B- och C-vitamin. Vitamin E är bra mot hudsprickor, torr hud och eksem. Värm en bit kakaosmör i handen och smörj sedan in huden eller lägg en bit i badet för att få mjuk hud. http://roethlisberger.se/

Jag köpte mitt kakaosmör på nätet men det finns nu även i välsorterade livsmedelsbutiker samt i hälsokostbutiker. Kakaosmöret håller länge när det förvaras i kylen. Se till att köpa en påse och börja experimentera! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar