onsdag 26 augusti 2015

Italienskt buffé

I helgen bjöd jag på Italiensk buffé för att fira min födelsedag. Det känns lite extra roligt tycker jag att ha ett tema på kalaset och dessutom gillar jag att det blir en röd tråd i rätterna och att smakerna passar ihop. 

15 personer kom på kalaset och det kan vara svårt att beräkna hur mycket som går åt, jag ger några tips längre ner. Det som är viktigt tycker jag är att hellre ta i i överkant och få mat över än att maten tar slut. 

Detta bestod menyn av:  

Tilltugg:
Bresoalarullar med citron och mascarpone
Bruschetta med bönröra och rostad paprika 
Alkoholfri fläderbål

Buffé:
Två pastasallader, den ena med basilikapesto och den andra med tomatpesto 
Melonbåtar med prosciutto 
Dubbelmarinerad fläskfilé
 Päron- och spenatsallad med valnötter och citronricotta
Verdesås
Ca 400g salami och lufttorkad skinka 
Baguette 

Dessert: 
Pannacotta med hallon och lime 
Italienska mandelskorpor 

När du ska beräkna mängder behöver du ta hänsyn till hur många rätter du ska göra. Pastasallad är bra att göra mycket av eftersom det är en bra bas som folk kan ta mycket av. Vid en buffé som min kan du räkna med ca 50-75 g okokt pasta per person. Köttmängden om du tänker servera runt två kötträtter på buffén bör vara 75-100 g per person. 

Nu tänkte jag dela med mig av några av recepten! Jag har valt ut favoriterna som blev de båda tilltuggen som serverades när gästerna kom, fläskfilén och spenatsalladen. 



Bresaolarullar 

140 g bresaola av bra kvalitet 
1 burk mascarpone (250 g) 
1 kruka basilika 
Finrivet skal av 1 citron 

Lägg ut bresaola omlott på ett bakplåtspapper så att skivorna nästan täcker pappret. Bred på mascarpone (det är lätt att bresaolan går sönder så bred på försiktigt) Toppa med basilikablad och citronskal. Rulla tätt ihop till en rulle och slå in i bakplåtspappret. Förvara i kylen och skär upp till servering. 



Bruschetta med bönröra och grillad paprika 

2 röda paprikor 
1 burk vita bönor, 400 g
1 vitlöksklyfta 
Lite färsk basilika 
1 msk citronsaft 
Salt och peppar 
15 baguetteskivor
Olivolja 
Ruccola eller färsk spenat 

Sätt ugnen på 250 grader. Skölj och dela paprikan på hälften och ta ur kärnhuset. Lägg med skinnsidan uppåt på en plåt och rosta högt upp i ugnen ca 20 min tills skalen börjar bli svarta. Låt svalna lite och dra bort det yttersta skalet med en liten vass kniv. Skär paprikan i små bitar. 

Skölj bönorna väl i kallt vatten. Mixa dem med stavmixer med pressad vitlök och basilika. Smaka av med citronsaft, salt och peppar. 

Rosta eller grilla bröden och pensla med olivolja. Fördela ruccola eller spenat på bröden. Klicka på bönröra och fördela paprika ovanpå. Avsluta med lite nymald svartpeppar. 



Päron- och spenatsallad med valnötter och citronricotta 

100 g valnötter 
4 päron, skivade tunt med mandolin eller osthyvel 
1/2 burk ricotta
1/2 citron, rivet skal och saft
5 msk olivolja 
2 msk vit balsamvinäger (mörk går också bra) 
2 påsar färsk spenat á 70 g
50 g parmesan, hyvlad med potatisskalare 
Salt och peppar 

Sätt ugnen på 180 grader och rosta nötterna gyllenbruna på en plåt, ca 8 min. Direkt när du hyvlat päronen, lägg skivorna i en skål med kallt vatten blandat med några citrondroppar (så de inte mörknar) Blanda ricotta, citronskal- och saft och smaka av med salt och peppar i en skål. Blanda vinäger, olivolja, salt och peppar i en stor bunke och lägg i spenat och päron i bunken och blanda väl. Lägg upp salladen och klicka på citronricotta samt strö över parmesan och nötter. 



Dubbelmarinerad fläskfilé 

Marinera gärna två dar före festen. 

1,5 kilo fläskfilé (jag köpte 2 st á ca 800g)

Marinad 1 
2 vitlöksklyftor, krossade 
1 dl vatten 
2 dl matlagningsvin, vitt
1 dl olivolja 
1 tsk torkad timjan 

Vispa ihop ingredienserna. Lägg ner köttet och låt marinera ett par timmar, helst över natten. Ta upp och torka av köttet. Sätt ugnen på 175 grader. Bryn köttet i en stekpanna i olja på båda sidor och lägg över i en ugnsform. Sätt in en stektermometer i den tjockaste delen och  stek klart i ugnen ca 20-30 min tills temperaturen är 70 grader.  

Marinad 2 
1 vitlöksklyfta, hackad 
1 röd chili, finhackad
3 msk soja
3 msk balsamvinäger
1 1/2 dl olivolja 
3 msk finhackad persilja 
Salt, peppar 

Rör ihop marinad två medan fläskfilén är i ugnen. Lägg ner det varma köttet marinaden, i dubbla plastpåsar. Låt gärna stå i kylen minst ett par timmar i marinaden och vänd några gånger. Skiva upp i tunna skivor och lägg på fat. Ringla över marinaden och dekorera med lite färsk persilja. 


fredag 21 augusti 2015

Bountybitar

De här bountybitarna smakar ljuvligt av saftig kokos och choklad! De innehåller inget socker utan har dadlar som sötning. Ingredienslistan är kort och de är enkla att göra. Testa! 

Jag har börjat arbeta igen och har haft intensiva dagar. Hoppas kunna uppdatera mer ofta när det börjar lugna ner sig lite :-) 


Bountybitar 

2 dl dadlar utan kärna 
1 dl kokoskräm (välj den tjockare, rosa från Garant eller välj annars endast den krämiga delen i en burk kokosmjölk) 
Ca 150 g riven kokos
1/2 tsk vaniljpulver (ej vaniljsocker utan det svarta pulvret)
1/2 tsk kanel 
100 g mörk choklad, 70%

Mixa allt utom chokladen till en smidig massa. Den ska kännas saftig och inte torr och mängden kokos kan behöva ljusteras. Platta ut i en form med löstagbar kant som du smörjt med lite kokosolja. Låt stå i frysen ca en timme. Smält chokladen över vattenbad. Skär kokosmassan i bitar och doppa dem i smält choklad. Jag brukar doppa endast ena sidan för att undvika för mycket kladd. Förvara i frysen och ta fram när du är sugen! 

onsdag 19 augusti 2015

Marinerad lax med quinoa

Den här laxen får fin smak och saftighet av marinaden och kan självklart serveras med de tillbehör du själv önskar. Det blir en lite asiatisk smak av marinaden som också kan användas som dipp. 

Till 3-4 pers

800 g färsk lax med skinn
4 msk tamari eller soya
1 tsk honung 
1 msk olivolja
En liten bit riven ingefära 
1 msk sesamfrön 

Till servering exempelvis quinoa, broccoli, avocado och mozzarella 

Blanda ihop allt till marinaden utom sesamfrön. Gör lite extra om du vill ha som sås till och där får du gärna pressa i lite lime. Lägg laxen i en plastpåse och häll i marinaden och se till att laxen täcks. Låt marinera minst en timme. Sätt in laxen i ugnen i 175-200 grader i ca 20 min. Strössla över sesamfrön och servera med tillbehören ovan eller andra valfria tillbehör. 



fredag 7 augusti 2015

Raw blåbärsbakelser med kardemumma och citron


Dessa små rawfoodbakelser brukar också kallas för cheesecakes. Detta på grund av att konsistensen påminner om en cheesecake även om de inte innehåller någon ost. Det är blötlagda cashewnötter som tillsammans med kokosolja, eller som i det här fallet kakaosmör, får en gräddig och krämig konsistens när de mixas. De är otroligt vackra att se på och innehåller bra fetter, vitaminer, mineraler och antioxidanter (det sistnämnda särskilt ifrån blåbären) En annan fördel är att de smakar otroligt gott :-) 

Jag har under de senaste åren mer och mer börjat uppskatta fina råvaror. När råvaran är bra (ekologisk, svensk, närproducerad, raw) blir smakerna så mycket mer utvecklade. När det smakar ordentligt med blåbär är det för att jag tillsatt mycket blåbär, inte något extrakt av blåbär eller artificiella tillsatser. 


Recept raw blåbärsbakelser, ca 8 st

1,8 dl nötter (tex 1 dl pistage och resten sötmandel)
5-6 dadlar 
Lite havssalt 

5 dl blåbär 
3,5 dl cashewnötter (blötlagda i en skål med vatten över natten eller i minst 5 timmar, skölj sedan flera gånger noga)
3 msk kakaosmör (försiktigt smält över vattenbad)
ca 0,5 dl honung (efter smak)
2 msk pressad citron 
2 tsk stött kardemumma 
0,5 tsk vaniljpulver 
en nypa salt 

Blanda nötter, salt och dadlar i en matberedare tills det blir en kletig massa. Konsistensen är bra när det går att forma en liten boll. Fördela massan i botten på 8 formar. Silikonformar funkar bäst men det går också bra med tex en muffinsplåt eller aluminiumformar där du klär in varje form med lite plastfolie så att bakelserna lossnar lätt sedan. Du kan också göra en stor tårta istället, dubbla då receptet och kläm fast ett bakpapper i botten på en form med löstagbar botten. När du gör fyllningen så lägg alla ingredienser utom kakaosmöret i matberedaren och mixa tills krämigt. Häll sedan i det smälta kakaosmöret och mixa igen. Häll över smeten över bottnarna och ställ in i frysen att stelna. Tina en stund innan de serveras och dekorera gärna med färska bär! 

I mina blåbärsbakelser har jag som ni ser ovan haft i kakaosmör. Fint, raw kakaosmör framställs genom kallpressning av kakaobönor. Man pressar ut oljan som sedan blir till ett koncentrerat kakaosmör som kan användas till allt ifrån pralintillverkning till hud- och hårvård. Om man vill göra egen choklad eller praliner smälter man kakaosmöret över vattenbad och blandar med lika delar kakao. Sedan sötar man med tex honung och låter chokladen stelna i kylen. En stor fördel med choklad gjord på kakaosmör är att den håller sig fast även i rumstemperatur. 

Kakaosmöret kan som sagt även användas som hudvård. Det innehåller mycket E-vitamin samt A-,B- och C-vitamin. Vitamin E är bra mot hudsprickor, torr hud och eksem. Värm en bit kakaosmör i handen och smörj sedan in huden eller lägg en bit i badet för att få mjuk hud. http://roethlisberger.se/

Jag köpte mitt kakaosmör på nätet men det finns nu även i välsorterade livsmedelsbutiker samt i hälsokostbutiker. Kakaosmöret håller länge när det förvaras i kylen. Se till att köpa en påse och börja experimentera! 

torsdag 6 augusti 2015

Blåbär och kantareller

Ända sedan jag var liten har jag älskat att gå i skogen och plocka blåbär och svamp. Det finns något så avkopplande med det. Att vara här och nu och njuta i stunden av den rena luften i skogen och de naturliga ljuden runt omkring. Av familjens sällskap och det behagliga småpratet men även av tystnaden när man går en bit bort och hittar ett eget ställe att plocka på. Och sedan så klart; en skål med blåbär och mjölk till frukost. Blåbärspaj med vaniljglass. Doften av nystekta kantareller. Lyxen av att lägga kantareller på smörgåsen. Då njuter jag! 


I år verkar det vara ett strålande år för både blåbär och kantareller. Jag har redan hunnit med att hitta en del av båda sorterna och har i flera dagar haft lyxen att få färska blåbär i frukostfilen. Jag gjorde även en blåbärspaj av lite hälsosammare modell utan vitt socker, smör eller mjöl. Den blev mycket god och gick åt innan jag hann fota den! 


Jag gick inte efter något recept utan blandade det jag hade hemma; rågflingor, havremjöl, mandelmjöl, kanel, kardemumma, kokosflingor,
honung och kokosolja. Jag blandade ihop allt till en smuldeg och strödde över blåbären och gräddade sedan ca 15-20 min. 

Av blåbären gjorde jag även en liten raw-food bakelse, utan socker, mjöl eller mjölkprodukter och med en hel del ingredienser som är bra för kroppen som exempelvis nötter, kakaosmör och såklart blåbären som är rika på antioxidanter. Jag tänkte dela med mig av receptet på de små blåbärsbakelserna imorgon och även berätta mer om kakaosmör och vad det används till :-)

/Camilla