lördag 7 februari 2015

Glutenfria semlor

Dessa semlor har en härlig kardemummasmak och blir jättegoda med hemgjord mandelmassa. De är glutenfria och utan raffinerat socker, de kan även göras laktosfria om man byter ut grädden mot krämig kokosmjölk samt smöret mot kokosolja. Det blir ca 8 st om du gör små.

Bullarna: 
2 ägg
1 dl krämig kokosmjölk (tex garants, eller det krämiga i en burk kokosmjölk)
3 msk honung (eller annan sötning efter smak, jag bytte en del av honungen mot kokossocker)
50 g smör, rumsvarmt
2 dl mandelmjöl
1 msk kokosmjöl
1,5 msk fiberhusk eller psyllium
1 dl pofiber
2 tsk bakpulver
1,5 -2 tsk kardemumma
1 krm salt

Mandelmassa:
1 dl krämig kokosmjölk
100 g mandlar utan skal
2 msk honung

Grädde eller krämig kokosmjölk


Sätt ugnen på 200 grader och sätt in en tom plåt nederst i ugnen. Vispa smör och sötning luftigt, tillsätt ägg och kokosmjölk och fortsätt vispa. Blanda de torra ingredienserna för sig, så att bakpulvret blandas ordentligt. Blanda mjölblandningen med den blöta blandningen. Låt stå till sig i 5-10 minuter för att tjockna lite.

Rulla bollar av smeten och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Du kan också klicka ut smeten i en smord muffinsplåt om det är svårt att rulla (Det gjorde jag). Sätt in på ett galler och skvätt en matsked vatten på den tomma plåten nederst, stäng fort. Grädda i ca 15 minuter eller tills de fått fin färg. Låt svalna. Kör mandlarna i en matberedare någon minut, blanda sedan med kokosmjölk och honung eller annan sötning till en massa. Skär ut locket och gröp ur semlan, lägg i mandelmassan. Toppa med spritsad grädde eller krämig kokosmjölk sötat med lite flytande vaniljarom. Pudra över sukrin melis när du tagit på locket.


Dessa är bakade i muffinsformar men det går också bra att rulla till bollar och grädda 




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar