måndag 2 februari 2015

Färska vårrullar med lax

Krispiga grönsaker, fräsch lax och en sås med lite sting i gör dessa vårrullar riktigt goda! Jag serverade dessa som tilltugg på en fest och de gjorde succé! De passar även att servera som tillbehör till exempelvis en soppa för att få en komplett måltid.



Det tar lite tid att hacka upp alla grönsaker och det kan ta några gånger innan man får till rullningen men det är verkligen värt det. Testa! 

Ingredienser till 12 stora eller 24 halvor:
100g tunna risnudlar
1/2 gurka i tunna stavar 
1 morot i tunna stavar 
1-2 dl riven isbergssallad 
2 dl böngroddar 
ca 140 g salmalax (eller räkor/kyckling tex)
12 st rispapper 
Färsk mynta och färsk koriander 

Sås: 1 röd chili, urkärnad och finhackad, 1 vitlök, finhackad, 3 msk strösocker, 1/2 dl kokande vatten, 1/2 dl fisksås, 1 dl saft av lime (ca 3 st) 

Koka nudlarna och skölj i kallt vatten. Skär i ca 5 cm längd. Blanda ihop såsen och låt stå kallt ca 30 min. Skär salmalaxen i tunna skivor. Lägg ett rispapper i en vid skål med ljummet vatten så att hela pappret får plats, var försiktig så att det inte går sönder. Vänta några sekunder och lägg sedan pappret på en skärbräda eller ett fat. 

Lägg mynta och koriander mitt på rispappret, fortsätt med lite av gurkstavar, morotsstavar, isbergssallad och böngroddar. Ta sedan lite lax. Rulla ihop från längden och vik in kanten från höger och vänster. Tryck till när du viker så att fyllningen hålls på plats. Om du vill delar du rullarna snett på mitten så att de får ett fint snitt. Doppa i såsen vid servering! 





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar