tisdag 29 maj 2018

Falafel med hembakta pitabröd, tabbouleh och vitlökssås

Hej!

Falafel, har ni testat göra egna? Om inte så testa att göra detta recept, de blev riktigt goda! De är gjorda på torkade kikärtor som blötlagts och alltså inte är tillagade innan. Jag tycker att det gjorde att de fick ett fint tuggmotstånd och lite "crunch". Det är inte svårare än att göra på kokta, det gäller bara att planera lite så att de hinner ligga i blöt.




Tillbehören kan såklart varieras och man kan tex göra en couscoussallad till istället för bröd. Dock var det otroligt enkelt att göra pitabröden och de blev mjuka och goda, perfekta till falafeln. Att köpa pitabröd i affären kan tyvärr innebära att man får en del tillsatser på köpet. Gör man egna blir de helt färska, mjuka och ljuvliga dofter sprider sig i köket. Dessutom vet man precis vad som finns i.

OBS! Tänk på att om du ska göra falafel från grunden, som i detta recept, ska kikärtorna ligga i blöt minst 12 timmar. Så du får planera för en dag fram och kan inte slänga ihop måltiden spontant. (Då får du använda färdigkokta kikärtor och jag vet inte hur de funkar i detta recept) Ett annat tips är att äta dem färska, de blir inte lika goda dagen efter, jag tyckte att de blev lite torra då.

Falafel recept till 4 personer: 

400g torkade kikärtor, blötlagda i minst ett dygn
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk spiskummin
2 tsk torkad koriander
1 tsk paprikakrydda
1 tsk salt
en liten nypa chili
en kruka persilja
en halv citron, saften
rapsolja

1. Lägg kikärtorna i blöt i en stor bunke med mycket vatten i. Ställ in i kylen minst 12 timmar men gärna ett dygn.
2. Hacka lök och vitlök. Fräs på låg/medelvärme i rapsolja tillsammans med spiskummin, koriander, paprikakrydda och chili.
3. Häll av kikärtsvattnet och mixa med kryddorna. Tillsätt salt, citron och hackad persilja. Mixa slätt med matberedare eller stavmixer.
4. Forma falafelbollar av smeten. Stek dem gyllene runt om i rikligt med rapsolja.

Pitabröd 6 st

2 dl vatten
2 msk rapsolja
2 krm salt
25 g jäst
4-5 dl vetemjöl

1. Värm vattnet till fingervarmt. Häll i en skål med salt, olja och smulad jäst. Rör om.
2. Tillsätt 4 dl vetemjöl och rör kraftigt tills degen blir smidig och släpper skålens kanter. Tillsätt mer mjöl vid behov.
3. Låt degen jäsa under bakduk 20-30 minuter.
4. Ta upp degen på mjölad bänk och rulla ut den till en längd, dela i 6 delar. Forma till bullar.
5. Låt de ligga kvar på bakbordet och låt jäsa under duk i 15 min.
6. Lägg bakplåtspapper på en plåt och kavla ut bullarna snabbt till cm-tjocka. Kavla bara på ena sidan.
7. Vänd på dem och lägg på plåten. Grädda omedelbart i 5-7 minuter. De ska inte få så mycket färg.

Tabbouleh och vitlökssås 

Här har jag inga mängder men ungefär så här:

Tabbouleh: 4 tomater, 1 citron och en rejäl knippe bladpersilja. Hacka persilja och tomater smått. Blanda i citronsaft och smaka av med salt och olivolja.

Vitlökssås: Blanda gräddfil/matyoghurt med lite salt och 1-2 klyftor vitlök.


Njut av din måltid!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar