tisdag 24 januari 2017

Kladdkaka med gott samvete

Kladdkakan är en klassiker på fikabordet och faktiskt en kaka som går att göra väldigt god även utan mjöl, socker och laktos. Den här varianten kan bli precis så kladdig som du önskar och har en härligt chokladig smak. Tillsammans med frukt/bär på toppen och vispad kokosgrädde blir den underbär på fikabordet eller som en dessert. Kaffe till lyfter den ytterligare smakmässigt.


Här kommer receptet:

En lite mindre kaka (ca 18 cm form, dubbla om du vill göra en normalstor)

Ugn 175 grader

3 ägg
1,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 dl kokosflingor
10 urkärnade dadlar
0,75 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
1 tsk bakpulver
2 krm salt
0,5 dl kokosolja, smält på svag värme
1 msk lönnsirap, kokossocker eller honung

kokosgrädde och bär/frukt till servering

Kör dadlarna och kokosflingorna i en matberedare. Blanda i en bunke mandelmjöl, vaniljpulver, kakao och salt med dadelblandningen. Häll i den smälta kokosoljan och blanda. Tillsätt sedan ägg och sötningen och blanda till en slät smet.

Smörj din form med lite kokosolja och kokos och fyll den med smeten. Grädda 10-15 minuter beroende på hur kladdig kaka du vill ha. När du tar ut den får den gärna vara lite kletig för den sätter sig mer efter att ha fått stå i kylskåpet. Den behöver svalna och sedan kylas minst en timme men gärna över natten.

Kokosgrädde vispar du såhär: ställ en burk med kokosgrädde eller kokosmjölk i kylen upp och ned några timmar. Ta ut, öppna burken och skrapa ur det översta fasta lagret i en bunke. Vispa med elvisp samtidigt som du tillsätter lite av vätskan ifrån kokosmjölken, lite i taget. Tillsätt så pass mycket vätska att kokosmjölken blir krämig tillslut efter en stunds vispande. Blanda gärna i en liten sked med vaniljpulver också.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar