lördag 5 november 2016

Bebisgröt med quinoaflingor, hirsflingor och kanel

Godmorgon!

Eftersom jag gillar gröt så mycket vill jag även gärna att vår lilla 7-månaders bebis ska gilla det och det gör han som tur är! Han får bra med näring och mättnad ifrån gröten vilket ger en bra start på dagen eller ett bra slut innan läggdags med lite extra mätt mage. Detta blir en liten portion och går såklart att öka på om bebisen är mer hungrig.

Jag väljer quinoafrön och hirsflingor i gröten på grund av det höga näringsvärdet. Väntar lite med havregryn som har lite mer fibrer som lilla bebismagen har svårt att hantera.

Läs gärna mitt inlägg nedan om bebismat och järnberikning, krossat paltbröd/pumpafrön samt om hur man gör egen aprikospuré.

http://lyckansskafferi.blogspot.se/2016/10/bebisgrot-och-pure.html

Jag älskar denna aprikospuré! Så enkel att göra, så god och passar till allt möjligt! När du har färdiga tärningar i frysen går det så smidigt att blanda i den i gröten för sötma och ökad näring men också i smoothien eller som sockerfri sylt på pannkakor. Gör denna puré, du kommer inte att ångra dig!



Mumsig bebisgröt med guinoaflingor, kanel och aprikospuré 
från ca 6 månader

1 msk guinoaflingor
1 msk hirsflingor
1,5 dl havremjölk eller kokosmjölk
2 tsk kokosolja, kallpressad
ca 0,5 msk krossat paltbröd eller krossade pumpafrön
en tärning aprikospuré
en dust kanel (välj gärna äkta ceylonkanel)

Koka försiktigt ihop allt utom kokosolja, aprikostärningen och kanel i en liten kastrull, justera havremjölken för rätt konsistens. Ta från värmen och tillsätt resten av ingredienserna. Klart att servera! Ingenting behövs till eftersom den redan har lagom söt smak. Servera eventuellt lite vatten till eller ge bröstmjölk/ersättning efter barnet har ätit för att få i lite vätska.



Välj mellan havredryck eller kokosmjölk i gröten 
Hirsflingor och quinoaflingor är bra grötbas men du kan även välja boveteflingor. Havregryn är lite mer fiberrikt så det väntar jag med lite tills lilla bebismagen kan hantera fibrer bättre efter 1 år. Quinoaflingor har bra proteinvärde, mineralämnen samt är en bra fettkälla. Hirs är mycket järnrikt samt innehåller mineraler, bland annat kalcium, och bra fett
Paltbröd som jag finkrossat och förvarar i lufttät burk, detta höjer järnvärdet i gröten

Kokosolja och kanel


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar