lördag 30 april 2016

Sparris- och blomkålssoppa med krisp

Vår betyder helt klart sparris för mig! Sparris är så gott; grillad, i en sallad kanske med lite hyvlad parmesan på. Vårigt, fräscht och jättegott! I en soppa passar sparris extra bra och värmer gott nu så här innan vårvärmen riktigt har kommit igång. 



Denna Valborgshelg bjuder jag gärna på den här soppan, kanske som en liten förrätt? Eller som en snabblagad lunch imorgon. Den är krämig och mild i smaken och krutongerna bryter fint av i konsistensen med sin krispighet. Här ryms mycket grönsaker och trots grädden känns den hälsosam.  Här kommer receptet: 

3-4 personer 

1/2 blomkålshuvud
1 knippe sparris
1 knippe vårlök 
1 morot
1 klyfta vitlök 
3 dl grädde 
5 dl mjölk 
2 tärningar buljong eller 2 msk buljongpulver
Olja, vatten, salt, peppar 
Krutonger och sparrisknoppar att toppa med samt bröd att servera till om det är en huvudrätt 

Strimla vårlöken och pressa vitlöken och fräs i en kastrull/gryta med olja och smör några minuter. Skär under tiden sparrisen i grova bitar (lägg undan knopparna), blomkålen i buketter och moroten i bitar. Tillsätt till kastrullen med mjölk, grädde och buljong. Sjud 8-10 minuter. 

Mixa slät med stavmixer. Späd eventuellt med lite vatten och tillsätt salt och peppar efter smak. 

Om du vill göra krutonger skär du vitt bröd i små tärningar och steker på medel/hög värme i smör tills de blir krispiga (tillsätt gärna pressad vitlök till smöret innan du lägger i brödet, det gjorde jag) Stek även sparrisknopparna i smör. Toppa soppan med krutonger och sparrisknoppar. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar