tisdag 24 november 2015

Tomatsoppa med rostade morötter och vitlök

Här kommer ett riktigt bra middagstips, smakrik och fyllig tomatsoppa! När rotfrukterna och löken tillagas i ugnen först ger det en mycket god rostad smak till soppan. Vitlök som rostas hel i ugnen blir mjuk och mildare i smaken vilket är mycket gott. I soppan finns både hela tomater på burk samt soltorkade tomater och den blandningen gör mycket för smaken.


Den ger bra med mättnad i och med att den innehåller morötter och dessutom får den ett bra proteininnehåll ifrån kikärtor. I övrigt är den vegetarisk och kan göras veganvänlig om man använder till exempel havregrädde istället för vanlig grädde.


Receptet kommer från Kungmarkatta. Så här gör du soppan:


Ca 4 portioner


2-3 stora morötter, skalade och skurna i stora bitar
2 gula lökar, medelstora, skalade och skurna i stora bitar
10 vitlöksklyftor med skalet på
1 tsk torkad timjan
2 msk olivolja
2 burkar hela, skalade tomater
8 st soltorkade tomater
1 msk honung
1 liter vatten
2 st buljongtärningar grönsak
0,75 dl grädde
en stor näve färsk basilika, strimlad
flingsalt och nymald svartpeppar


Pestokikärtor:
1 liten burk kikärtor
2 msk basilikapesto


1. Sätt ugnen på 200 grader
2. Lägg morötter, lök och vitlök på en plåt och ringla över olivolja samt krydda med timjan, salt och peppar. Blanda ordentligt. Tillaga cirka 20 minuter och rör runt efter halva tiden, låt svalna lite.
3. Tryck ut de rostade vitlökarna ur sitt skal
4. Rör ihop alla ingredienser i en stor kastrull men vänta med grädden och basilikan. Låt koka upp och puttra i cirka 10 minuter.
5. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med stavmixer. Häll i det mesta av basilikan och smaka av med kryddor, späd eventuellt med mer vatten. Vill du ha mer smak på soppan kan paprikapulver eller lite chilipulver passa bra.
6. Rör ihop avrunna och sköljda kikärtor med basilika.
7. Häll upp soppan i skålar och toppa med pestokikärtor och resten av basilikan. Servera gärna med ett gott bröd. 









Inga kommentarer:

Skicka en kommentar