fredag 20 november 2015

Chia-och yoghurt pudding med varmt äpple- och nöthack


Den här lyxiga skapelsen med chiapudding, tjock yoghurt med vaniljsmak, mandelsmör och värmande äpple- och nöthack kan ätas både som frukost, mellanmål och dessert! Jag tycker att det ser imponerande ut att servera på det här sättet i höga glas då varje lager blir synligt och det är vackert att bygga på höjden.   

Med härliga smaker av äpple, ingefära, kanel, vanilj och nötter föreställer jag mig att den blir mycket god att servera en kall vinterdag efter att man varit ute hela dagen i friska luften. Ljuvliga dofter sprider sig i köket när nötterna värms med äpplen och kryddor i stekpannan. Det går även bra att göra i ordning i förväg, ställa in i kylen och äta den kall till frukost. Skönt att ha frukosten redo i kylen! 

Kom ihåg att förbereda chiapuddingen i förväg, när det steget är gjort går rätten fort att göra. Jag brukar ofta ha chiapudding färdig i kylen, den håller några dagar och det är perfekt att ha ett nyttigt mellanmål redo i kylen. 

Recept till två höga glas:

Chiapudding (hela satsen går inte åt) 
2 dl havremjölk eller mandelmjölk 
0,5 dl chiafrön 
1 krm vaniljpulver eller lite mortlad kardemumma
1 nypa havssalt

Rör ihop allt i en skål och blanda noga. Rör om igen efter ca 15 min för att chiafröna inte ska klumpa ihop sig. Låt sedan stå några timmar och svälla. 

Äpplen med ingefära, kanel och nöt- och fröhack
1 msk riktigt smör
1/2 - 1 msk honung 
1 äpple, svenskt
1/2 dl solrosfrön
1/2 dl pumpafrön 
1/2 dl valfria nötter 
en bit färsk ingefära, hackad 
kanel 
lite havssalt 

Kärn ur och skär äpplet i små bitar. Hetta upp smör och honung i en liten stekpanna. Tillsätt alla ingredienser och låt koka ihop några minuter tills äpplena mjuknar och blir gyllene. Rör om några gånger. 

Montering 
Höga glas 
Tjock yoghurt eller kokosgrädde, gärna blandat med lite vaniljpulver och kanske lite honung om du ska servera rätten som dessert 
Nötsmör, tex mandelsmör eller jordnötssmör 

Ta fram glasen och börja med att klicka chiapudding i botten, jag använde ungefär hälften av satsen ovan. Klicka i en sked nötsmör och fortsätt med några skedar av yoghurten. Sist lägger du på äppel-och  nötblandningen som gärna får vara varm eller ljummen. Njut! 



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar