fredag 16 mars 2018

Glutenfri Västerbottenpaj

Hej!


Nu närmar sig julen och jag har ett fint tips på en lättlagad och god rätt att ställa på julbordet. En västerbottenpaj som är både smakrik och krämig och innehåller inte bara ost utan även lök. Pajskalet är krispigt och gott och är helt glutenfritt och gjort på kikärtor. Pajen lämnar efter sig en behaglig känsla i magen och du kan äta den med gott samvete med vetskap om att du ger din kropp näringsämnen som en traditionell västerbottenpaj inte kan konkurrera med. Framförallt eftersom den inte innehåller något vetemjöl som mest är tomma kalorier. Receptet kommer från landleyskok.se.


Jag tipsar också om att laga några gröna rätter till julbordet för att fräscha upp smakerna och som variation till de oftast ganska tunga och feta rätterna. Själv bjuder jag gärna på sallad av grönkål, apelsin, granatäpple och ringlar på lite saffransdressing. Ugnsbakad broccoli och blomkål med rostade hasselnötter är en annan rätt att prova. Den traditionella ris a la maltan kan förnyas genom att risgrynsgröten blandas med kokosmjölk istället för grädde och serveras med fruktsallad.





Recept till en västerbottenpaj:


Ingredienser:

2 förpackningar kikärtor 
2 ägg 
2 msk potatismjöl 
1 msk smör, smält 
1 msk vatten 
salt, peppar och vitlökspulver


2 små gula lökar 
4 dl riven västerbottenost 
1,5 dl grädde 
3 ägg 
Salt, peppar



Gör så här: 
1. Sätt ugnen på 200 grader. 
2. Skölj kikärtorna och lägg i en mixer med ägg, smör som du först smält, vatten, salt, peppar och vitlökspulver. Kör till en smet. 
3. Bred ut i en smord pajform med löstagbar botten och bre även upp över kanterna. 
4. Förgrädda i ca 15 min i mitten av ugnen. 
5. Grovhacka löken och smält lite smör i en kastrull där du fräser löken tills den mjuknar utan att ta färg. 
6. Blanda riven ost med grädde, ägg, kryddor och deb stekta löken. 
7. Häll ner fyllningen i pajskalet och grädda 30 minuter tills den får fin färg.


Njut den varm eller ljummen!














Inga kommentarer:

Skicka en kommentar