onsdag 1 november 2017

Underbar mandel- och cashewkaka med saffran och äpple

Nu när vi är inne i november månad är det helt okey att börja njuta av fika som passar till glögg- och adventsmys. Den här kakan kvalar in som en klar favorit. Saftig och smakrik, med både mandel, cashewnöt, saffran och äpple i smeten. Och utan vitt mjöl och vitt socker. Rena ingredienser med bra näringsinnehåll som kan njutas med gott samvete.

Jag kokade egen äppelmos av äpplen från mina morföräldrars trädgård men det går också bra med köpt osötat äppelmos. Men jag lovar att ni inte ångrar er om ni kokar eget mos, det går på ett par minuter och både smakar och doftar fantastiskt! Det som inte används i kakan smakar gott till morgongröten eller med lite mjölk som mellanmål. Eller frys in i små iskubformer och blanda en "puck" i gröten för mer smak och vitaminer. Gör moset på svenska äpplen, de smakar så mycket godare än de importerade och är dessutom i säsong nu.




Mandel- och cashewkaka med saffran och äpple

3-5 svenska äpplen (beroende på hur mycket mos du vill ha spara)
1 paket saffran
2,5 dl mandelmjöl (90g)
0,5 tsk bakpulver
2 krm bikarbonat
1 nypa salt
1 dl cachewnötsmör eller mandelsmör (70g)
0,5 dl honung (60g)
1 stort ägg eller 2 små
drygt 1 dl grekisk yoghurt (120g)

Ugn: 175 grader

Börja med att skala, kärna ur och hacka äpplena i mindre bitar. Lägg i en kastrull med ca 1/2 dl kallt vatten och eventuellt lite kardemumma eller kanel. Lägg på lock ock låt puttra några minuter tills mjuka och mosiga. Låt svalna lite.

Koka upp lite vatten och häll 1 tsk kokande vatten över saffranet i en värmetålig skål och rör om. Låt stå tills det svalnat.

Smörj en form med lite kokosolja. Blanda mandelmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en skål.

Lägg i ca 1 dl av äppelmoset i en matberedare tillsammans med cachewnötsmöret. Mixa slätt ett par minuter. Tillsätt grekisk yoghurt och honung och mixa igen. Tillsätt till slut äggen och mixa snabbt. Blanda sedan smeten med de torra ingredienserna och saffran. Häll smeten i formen och grädda 20-25 minuter i mitten av ugnen, känn med en provsticka. Jag lät min kaka stå inne 30 minuter. Njut med lite vispad grädde!



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar