onsdag 1 november 2017

Frukostmuffins med mandel, banan och blåbär

Hej på er!

Livet som husägare fortsätter, det ljuvliga livet som jag trivs så bra med! Skogen runt knuten, tystnaden och ändå närheten till grannarna. Att ta ett steg utanför dörren och andas frisk luft. Barnet som sover utomhus på dagarna flera timmar i sin vagn. Utrymmet, ytorna, förvaringen, allt som får plats. Vår öppna planlösningen där livet pågår i kök och vardagsrum. Det stora matbordet i massivt trä, hemmets hjärta, där många får plats att sitta och äta. Utgången till den stora balkongen som vetter mot skogen, där rådjuren tyst rör sig tidiga mornar. Och nu när hösten är här, tända ljus och mysbelysning.




Titta på regnet är mysigt 


Och även om tiden inte riktigt räcker till för att skriva här och dela med mig av recept så pågår matlagandet och bakandet för fullt. Så näringstätt som det bara går med mycket vegetariskt, kikärtor, bönor, gröna bladgrönsaker och färgglada grönsaker. Mindre mängd vetemjöl och socker i bakverken och mer naturlig sötning och bakverk som faktiskt inte bara smakar gott utan också ger näring.

Ett exempel på ett sådant bakverk är frukostmuffins som vi åt i helgen här hemma. Vi åt dem som man äter scones, det vill säga delade dem och bredde på lite smör och ost. Men de går också bra att äta som de är. 1,5-åringen uppskattade dem mycket och åt en till mellis igår. Glutenfria och mjölfria med bra fett ifrån mandelmjölet samt kokosmjölken. Mättnad ifrån smör, ägg och banan. Samt lite extra näringsboost ifrån blåbär.



Här kommer receptet till ca 10 st muffins:

Frukostmuffins med mandel, banan och blåbär

3 dl havregryn (glutenfria)
2 dl mandelmjöl
75 g smör
1,5 dl kokosmjölk, den tjocka delen
2 ekologiska ägg
1 ekologisk banan
1 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 tsk kanel
1/2- 1 dl frysta blåbär

Sätt ugnen på 225 grader

Tärna smöret. Blanda de torra ingredienserna (mandelmjöl, bakpulver, salt och kanel) och fördela med fingrarna i smöret i mjölblandningen. Tillsätt kokosmjölk, ägg och en halv mosad banan. Skiva den andra halvan av bananen. Rör ner blåbären varsamt. Ta fram muffinsformar och ställ på en plåt. Välj gärna stabila formar eller en muffinsplåt. Lägg i smet så ca hälften av formarna har smet i sig. Tryck ner bananskivorna ovanpå och täck sedan bananen med mer smet. Grädda i 10-15 minuter i mitten av ugnen. Låt svalna innan servering för att de bättre ska hålla formen och inte bli så smuliga. Njut med lite smör och ost eller färskost eller precis som de är!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar