söndag 26 februari 2017

Glutenfritt bröd med hirs, pumpafrö och aprikoser

Helg igen!

Nuförtiden innebär dock helg inte längre sovmorgon för vår familj då vår lilla bebis oftast väljer att vakna före 06. Desto mer tid till att fixa en god helgfrukost! Så igår när jag gick upp tidigt och sambon fick sova vidare slängde jag ihop ett bröd som inte behöver jäsas utan endast blandas ihop och gräddas. Min sambo fick sedan vakna till doften av nybakt bröd och kaffe. Inte alls tokigt! Jag gjorde ett glutenfritt bröd med mycket nyttigheter i sig såsom hirsflingor, psylliumfrön, pumpafrön och nyponskalmjöl. Nyponskalmjöl innehåller mycket vitaminer och antioxidanter, tillför syrlighet till brödet och dessutom får brödet en vacker, lite röd-rosa färg. Receptet är skrivet i gram för att få bästa resultat så en hushållsvåg behövs. Gör det enkelt genom att sätta bunken på vågen och nollställa mellan varje ingrediens.





Recept till en limpa:

175 grader

500 g filmjölk
50 g flytande honung eller agavesirap
0,5 dl neutral rapsolja
75 g majsstärkelse eller potatismjöl
20 g majsmjöl
50 g hirsflingor
100 g havregryn
0,5 dl psylliumfrön, hela
1 dl pumpafrön
20 g fiberhusk
0,5 tsk salt
1 msk bikarbonat
1 tsk brödkryddor
20 g nyponskalmjöl
0,5 dl torkade aprikoser, klippta i mindre bitar (eller annan torkad frukt)

Rör samman filmjölk, sötning och olja i en bunke. Ta en annan bunke och ställ på vågen, tillsätt varje ingrediens enligt ovan och nollställ emellan för exakta mått. Blanda ihop med filmjölksblandningen. Smörj en avlång limpform med lite olja och klicka i smeten. Strö över lite havregryn och ställ in formen i mitten av ugnen i ca en timme.

Låt brödet svalna ordentligt under en bakduk innan du skär i det. Servera med smör och ost, nötsmör eller skivad avokado till exempel.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar