lördag 15 oktober 2016

Bebisgröt och puré

Ni när vi har en liten 6-månaders bebis här hemma håller jag på och experimenterar med att göra egen gröt, puré och mat till honom. Han äter glatt av det han får även om det än så länge är i små mängder. 

Det är inte svårt att göra egen bebismat om man bara har koll på några viktiga punkter. I färdig bebismat och gröt är näringsämnen tillsatta för att passa bebisen perfekt. Järn är ett näringsämne som kan vara svårt att få tillräckligt av när man gör egen mat till bebisar. Barn under ett år har ett stort behov av järn, 8 mg per dag. 

Ett enkelt sätt att järnberika gröt är att tillsätta mortlat paltbröd (innehåller dock blod så är inget för vegetarianer) Det går också bra att blanda olika mjöl- och grynsorter för att få ett bra järnvärde. Tillsätter man sedan till exempel nyponmjöl så är det lättare för kroppen att tillgodogöra sig järnet. Pumpakärnor innehåller mycket järn så att mixa dessa till ett fint mjöl är ett bra tips om man vill undvika paltbröd. Se recept nedan.

Så gör du mixat paltbröd
Paltbröd finns i vanliga livsmedelsbutiker. Jag köpte Mjällons Järnrike. Ta fram några bröd och kör i mixern tills det blir ett fint mjöl. För att få helt finmixat kan du behöva köra det mixade genom en finmaskig sil och det som inte går igenom kan du mortla. För att slippa göra detta varje gång mixar jag några bröd och förvarar i en lufttät burk så jag snabbt kan ta fram när jag vill göra gröt. 

Så gör du mixade pumpafrön 
Jag har mortlat/mixat ca 1 dl ekologiska pumpakärnor som jag förvarar i en lufttät glasburk i kylen. Så jag slipper mortla varje gång jag ska göra gröt. Jag körde pumpakärnor i matberedare till fint mjöl och silade sedan genom en finmaskig sil, de kärnor som ej gick igenom mortlade jag. Så att allt blir mycket finfördelat. 

Jag har också gjort egen aprikospuré som jag har i små istärningar i frysen. Bara att ta fram en fryst tärning när du behöver till smoothien, i bebisgröten eller på pannkakorna! Jag lägger i en tärning i bebisgröten så får den snabbt lagom temperatur, sötma och bra näringsvärde. Purén innehåller förutom aprikoser även nyponmjöl som har mycket C-vitamin, järn och antioxidanter. Nyponmjölet underlättar även järnupptaget ifrån aprikoserna. Järn är som sagt klurigt att få tillräckligt av om man inte tänker till med ingredienserna.  

En sats aprikospure´ (frys in i istärningslådor)

200 g torkade, eko osvavlade aprikoser
1/2 tsk nyponmjöl
vatten 

Blötlägg aprikoserna med vatten som precis täcker över natten. Mixa med en stavmixer alltihop, även vattnet de har legat i, till lagom konsistens. Eventuellt kan lite mer vatten behövas. Puréen är god även till pannkakor eller i smoothie. Kan förvaras i kylen några dagar eller med fördel frysas in i istärningslådor så är det bara att ta fram efter behov!

Bebisgröt
Bebisgröt i pulverform som du köper i affären är järnberikad vilket gör det bekvämt att välja den men i bebisgröten finns andra ingredienser (tillsatser) som jag som kräsen och misstänksam mamma helst vill undvika. Det är enklare än man tror och mycket billigare att göra egen gröt! Med det mixade paltbrödet eller pumpafröna får gröten ett bra järnvärde! Och med aprikospure´n tas järnet upp bättre. 

Från ca 4 månaders ålder ( Ge i små små portioner till en början, låt bebisen smaka lite och frys in resten i istärningslådor och ta fram efter behov) 

1 msk ekologiskt kokosmjöl (1 mg järn)
1 msk fint mixade ekologiska pumpakärnor (2 mg järn)
1 dl ekologisk kokosmjölk (1,5 mg järn)
1 dl ekologiska quinoaflingor (3 mg järn) 

Koka ihop försiktigt på svag värme i en kastrull och tillsätt mer kokosmjölk om du vill ha en rinnigare gröt. Mixa eventuellt med stavmixer eller mosa med sked efteråt. Jag brukar tillsätta lite mosad banan eller en tärning aprikospuré till gröten så svalnar den och näringsvärdet förbättras. 










Inga kommentarer:

Skicka en kommentar