fredag 27 maj 2016

Rabarberkaka med kardemumma

Jag har en favoritkaka som alltid blir så god tycker jag! Den har dessutom alltid blivit uppskattad av andra när jag serverar den. Kombinationen av rabarber och kardemumma är ljuvlig och en lätt smak av vanilj gör kakan ännu mer oemotståndlig. Kanske kan vara något till helgens fika eller som efterrätt! Jag har testat att byta ut delar av vetemjölet mot mandelmjöl och det blir också mycket gott. Trevlig helg allihop! 




Rabarberkaka med kardemumma och vanilj, ca 6-8 portioner


3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
1 tsk nystött kardemumma
en nypa salt
100 g mjukt smör
drygt 1 dl socker
ett stort ägg, rumstempererat
1 krm vaniljpulver eller 1/2 urskrapad vaniljstång
1,5-2 dl mjölk, rumstempererad

150 g rabarber, tvättad och skuren i 5 cm bitar
(använd tunna stjälkar eller skär grövre stjälkar i tunna strimlor, annars kommer rabarbern sjunka ner till botten vilket inte gör något för smaken men det ser vackrare ut om den håller sig mer uppe på kakan)

1. Värm ugnen till 175 grader. Smörj en pajform eller springform, 22-25 cm i diameter.
2. Blanda mjöl, bakpulver, kardemumma och salt i en skål.
3. I en större skål, vispa smör och socker tills det blir krämigt. Tillsätt ägg och vanilj och rör tills det blir en jämn smet.
4. Tillsätt mjölmixen och mjölken i omgångar och och rör försiktigt med en slickepott tills allt är väl blandat. Justera mängden mjölk efter hur smeten ser ut, den ska inte vara för rinnande eller för fast.
5. Häll över smeten i formen och lägg de tunna rabarberstjälkarna i ett fint mönster över kakan. Strö lite strösocker över.
6. Baka kakan i ugnen i 10 minuter och sänk sedan temperaturen till 150 grader och baka klart i 40-50 minuter tills den blir gyllenbrun och provstickan du sätter i är torr.
7. Servera med vispad grädde!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar