fredag 25 mars 2016

Dinkelvåfflor med chiasylt

Glad påsk önskar jag er alla! Det är ju dessutom våffeldagen så här firar vi påsk med frasiga dinkelvåfflor med rårörd hallonchiasylt, mums!!



Jag vaknade tidigt och kunde i lugn och ro göra i ordning en våffelsmet med dinkelmjöl, ägg och en lätt touch av kokos. Kvällen innan hade jag gjort en rårörd sylt med mosade hallon och chiafrön som passar fint till. Kokosgrädde skulle vara gott till våfflorna men vi hade vanlig vispgrädde hemma som vi serverade till. Sååå gott blev det! Eftersom det är ägg i smeten behöver våfflorna läggas på galler, helst i ugnen på svag värme, för att inte bli degiga.

De kan också serveras med andra tillbehör för mer matig känsla. Exempelvis avocadoröra och räkor, skagenröra, gräddfil med rödlök mm. 

Här kommer receptet till 8 våfflor: 

100 g smör 
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt 
1 tsk bakpulver 
4 1/2 dl mjölk, jag tog både lite havremjölk, vanlig mjölk och lite kokosmjölk 
2 ägg 

Sätt ugnen på 100 grader. Smält smöret och låt svalna lite. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa i lite i taget av mjölken till en slät smet. Tillsätt smöret och ägg. Pensla laggen med lite smör innan första gräddningen. Grädda våfflorna gyllenbruna och lägg de färdiga våfflorna på galler i ugnen så de håller sig varma och frasiga. Servera med till exempel chiasylt och kokosgrädde eller vispad grädde.  

Rårörd chiasylt med hallon: 

Tina ca 1 dl hallon. Mosa med 2 msk chiafrön och 1-2 msk honung samt lite vaniljpulver. Låt stå och svälla ihop minst en timme.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar