onsdag 14 oktober 2015

Bobotie

Bobotie skulle kunna beskrivas som en sydafrikans köttfärspaj eller köttfärslimpa men det skulle egentligen inte göra rätten rättvisa eftersom den inte alls känns som vare sig paj eller köttfärslimpa. I Sydafrika finns mängder av varianter på rätten och man fyller den ofta med torkad frukt och ibland nötter. Äggstanningen är härligt gul i färgen och smaken är verkligen underbart god!



Jag har besökt landet ett par gånger och varje gång har jag längtat efter att äta Bobotie! Dock har jag inte ätit rätten på resturang någon gång utan har köpt den över disk i livsmedelsbutiker, snabbmat när den är som bäst! Att göra Bobotie själv är inte alls svårt och ljuvliga, kryddiga dofter sprider sig i köket. Man kan använda antingen lamm eller nötfärs.

4 personer

Fyllning:
500 g lamm- eller nötfärs
1 gul lök
2 msk smör
2 tsk salt
2 tsk curry
1 tsk riven färsk ingefära
ca 1 krm svartpeppar
1 dl russin
2 msk mango chutney

Äggstanning: 
1,5 dl mjölk
1 dl vispgrädde
3 ägg
1 krm salt
1 tsk gurkmeja
2 msk riven ost

Tillbehör:
kokt ris
grönsaker

Sätt ugnen på 200 grader. Skala och hacka löken. Fräs färsen och löken i en stekpanna, tillsätt kryddorna och russinen. Ta av från värmen och tillsätt mango chutney. Lägg färsen i en ugnssäker form. Vispa ihop ägg, grädde, mjölk, salt och gurkmeja till äggstanningen och häll över köttfärsen. Strö slutligen över osten och grädda i ugnen ca 25-30 minuter. Servera med ris och grönsaker.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar