fredag 25 mars 2016

Dinkelvåfflor med chiasylt

Glad påsk önskar jag er alla! Det är ju dessutom våffeldagen så här firar vi påsk med frasiga dinkelvåfflor med rårörd hallonchiasylt, mums!!



Jag vaknade tidigt och kunde i lugn och ro göra i ordning en våffelsmet med dinkelmjöl, ägg och en lätt touch av kokos. Kvällen innan hade jag gjort en rårörd sylt med mosade hallon och chiafrön som passar fint till. Kokosgrädde skulle vara gott till våfflorna men vi hade vanlig vispgrädde hemma som vi serverade till. Sååå gott blev det! Eftersom det är ägg i smeten behöver våfflorna läggas på galler, helst i ugnen på svag värme, för att inte bli degiga.

De kan också serveras med andra tillbehör för mer matig känsla. Exempelvis avocadoröra och räkor, skagenröra, gräddfil med rödlök mm. 

Här kommer receptet till 8 våfflor: 

100 g smör 
4 dl siktat dinkelmjöl
2 krm salt 
1 tsk bakpulver 
4 1/2 dl mjölk, jag tog både lite havremjölk, vanlig mjölk och lite kokosmjölk 
2 ägg 

Sätt ugnen på 100 grader. Smält smöret och låt svalna lite. Blanda mjöl, salt och bakpulver i en bunke. Vispa i lite i taget av mjölken till en slät smet. Tillsätt smöret och ägg. Pensla laggen med lite smör innan första gräddningen. Grädda våfflorna gyllenbruna och lägg de färdiga våfflorna på galler i ugnen så de håller sig varma och frasiga. Servera med till exempel chiasylt och kokosgrädde eller vispad grädde.  

Rårörd chiasylt med hallon: 

Tina ca 1 dl hallon. Mosa med 2 msk chiafrön och 1-2 msk honung samt lite vaniljpulver. Låt stå och svälla ihop minst en timme.





tisdag 22 mars 2016

Syrliga citronmakarons

Macarons; fina små bakverk i alla möjliga färger! De är otroligt vackra, goda och perfekta att bjuda på. De kan dock bli lite väl söta för min smak. Därför uppskattade jag de här med citronkrämfyllning väldigt mycket! De är lite syrliga och absolut min favorit av de jag har bakat hittills.
Att göra macarons kräver mycket övning. Men när man väl får till det blir de så vackra!

I receptet står det att man ska låta äggvitorna stå över natten. Det gjorde inte jag men resultatet blev bra ändå. Jag separerade äggen och lät vitorna ligga i skålen medan jag förberedde resten av ingredienserna. Ett tips när man ska separera flera äggvitor är att knäcka äggen ett i taget över en skål och låta äggvitan rinna ner i den. Lägg gulan i en annan och spara eventuellt dessa till tex lemoncurd eller gör en äggröra.  

Häll över vitan i skålen du ska vispa i innan du separerar nästa ägg. På så vis kommer du inte förstöra alla äggvitor om du skulle råka få med lite av gulan när du separerar  (vilket är lätt hänt men gör då inte misstaget att använda det ägget, då blir det ingen maräng) 
Nästa tips är att vara väldigt noggrann när du siktar mandelmjölet. Jag siktar mandelmjöl och florsocker var för sig genom en finmaskig sil så att endast de små kornen kommer med. Det tar lite tid men jag har upplevt att resultatet blir bättre så. 

När du gör smörkräm är det viktigt att smöret inte är vare sig för varmt eller för kallt. Det ska vara mjukt men inte rinna. Skulle smörkrämen skära sig går den att rädda, googla skuren smörkräm så får du upp bra tips beroende på om du haft för varma eller kalla ingredienser!

Ingredienser: 
125 g mandelmjöl
225 g florsocker 
4 normalstora äggvitor
25g strösocker
gul pastafärg, några droppar (jag köpte min på panduro)

Smörkräm:
100g rumsvarmt smör
1.5dl florsocker
1 citron, saft och skal

1.Separera äggvitorna, låt dem ev. stå i rumstemperatur över natten med plast över. (Jag bakade direkt)
2.Blanda florsocker och mandelmjöl och sikta alltihop så stora bitar försvinner. Väg igen och sikta i lite mer mandelmjöl så vikten blir korrekt.
4.Vispa äggvitorna hårt i en separat bunke tills den går att vända upp och ner.
5.Vispa i sockret i äggvitesmeten, lite i taget. Tillsätt pastafärgen.
6.Vik försiktigt ner marängsmeten i mandelblandningen. Vänd om med stora luftiga tag.
7.Häll smeten i en spritspåse och spritsa ut 2 cm stora runda klickar på plåt med bakplåtspapper (som du fäst med lite smet så att pappret ligger rakt utan veck).
8.Dunka plåten hårt i bänken, så slipper du toppar på dina macarons. Låt stå i minst en timme i rumstemperatur. Grädda inte makronerna innan de har satt sig, då spricker de!
9.Grädda i 160 grader i 10-12 minuter. Passa noga, de ska inte få färg, jag behövde sänka temperaturen till 120 grader en stund mot slutet. Testa om de är klara genom att försiktigt försöka lyfta en makron, om den släpper från plåten är de klara. De är godast när de är lite sega och inte blir för torra, det är en svår avvägning när de ska tas ut!
10.Ta försiktigt loss makronerna från plåten när de svalnat något.
10.Rör/vispa ihop smörkrämen, spritsa eller bred ut den på varannan makronhalva. Lägg ihop makronerna försiktigt. Förvara i kylen, det är godast att vänta med att äta dem till dagen efter. De kan förvaras i upp till en vecka.

söndag 20 mars 2016

Chokladchiapudding med hallonsås

Jag startar denna söndag med en lyxigare chiapudding som smakar choklad... Mmmmm, i kombination med hallon blir det så gott! Mysigt att kura ihop sig i soffan framför Nyhetsmorgon och njuta av en långfrukost. 


Jag har gått in i slutskedet av min graviditet (vecka 39 imorgon) och har fått acceptera att jag inte orkar vara i närheten av så aktiv som jag brukar. Att vila är viktigt och eftersom jag inte kan röra mig som jag vill så blir maten viktigare. Jag har fortsatt att äta bra under graviditeten och vill ge min kropp och barnet bra näring. 


Här kommer receptet på chokladchiapuddingen! 

1-2 portioner 

2 dl mandelmjölk eller havremjölk 
Knappt 0,5 dl chiafrön
1 dadel (kan ersättas med lite honung eller annan sötning)
1 krm vaniljpulver
1 msk kakao av bra kvalitet 
1 dl hallon, frysta eller färska 
limesaft
lite honung

Lägg hallonen i en skål och låt tina i kylen över natten eller tina på låg effekt i mikro.  Mixa mjölken med dadeln, vanilj och kakao till en slät mjölk. Blanda i en skål med chiafrön. Efter ca 15 min, rör om igen så att fröna inte klibbar ihop. Ställ in i kylen över natten eller minst 1 timme så att puddingen stelnar. 

På morgonen, mosa eller mixa med en mixer hallonen med lite honung och lime. Klicka upp chiapuddingen i ett eller två glas och toppa med hallonsås. 
 
 

torsdag 3 mars 2016

Glutenfritt teff- och fröbröd

Om du vill ha ett gott, näringsrikt bröd utan jäst som du snabbt rör ihop och som sedan sköter sig själv i ugnen ska du testa detta goda bröd! Jag blev förvånad över hur saftigt och smakrikt det blev och det här brödet kommer bakas ofta hemma hos mig från och med nu! 


Bikarbonatbröd ska inte jäsa men behöver någon typ av syra för att bilda luftighet. Jag har använt filmjölk men till exempel äppelcidervinäger går också att använda om man vill utesluta mjölkprodukter. Brödet håller sig saftigt några dagar i rumstemperatur om du förvarar det inlindat i en kökshandduk. Om det mot förmodan skulle finnas bröd kvar när det börjar bli lite hårdare är det jättegott att rosta! 


Teff är ett mycket näringsrikt, glutenfritt sädesslag med fullkornskaraktär. Det finns olika märken som säljer teffmjöl, som risenta, biofood och jyttemjöl. Det finns både mörkt och ljust, jag använde det ljusare från biofood i mitt bröd. Teff är rikt på fibrer till skillnad från många andra glutenfria mjölsorter. Det innehåller också protein, vitaminer och mineralerna magnesium, kalcium och järn. 

Testa det här brödet som förutom det nyttiga teffmjölet även innehåller godsaker som linfrön, chiafrön, sesamfrön, solrosfrön och morot. Alla dessa fröer bidrar inte bara till en behaglig mättnadskänsla utan även bra fettsyror, mineraler och vitaminer. Moroten bidrar med näring och saftighet. Lycka till med baket! 



Glutenfritt teff- och fröbröd 

2 dl havregryn
1,5 dl teffmjöl
0,5 dl krossade eller hela linfrön 
0,5 dl havremjöl (kör havregryn i mixer till ett fint mjöl) 
0,5 dl sesamfrön 
1 dl solrosfrön
1 msk chiafrön 
2 msk fiberhusk 
1 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver 
1 tsk brödkryddor
0,5 tsk salt 
4 dl filmjölk 
0,5 dl finriven morot 
3-4 msk honung 

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda alla torra ingredienser noga. Rör ner fil, morot och honung. Brödet ska vara riktigt kletigt. Klicka ut smeten i en avlång, vanlig brödform som du smort med lite rapsolja. Ställ in i mitten av ugnen i 45-55 minuter. Titta till brödet då och då så att det inte bränns. Ta ut brödet och låt det svalna en stund innan du försiktigt med hjälp av kniv eller stekspade tar ut det ur formen. Linda in i kökshandduk och låt svalna helt innan du skär i det. Glutenfritt bröd behöver "sätta sig" lite innan det äts för annars kan det bli svårt att skära i och upplevas som att det inte riktigt är färdiggräddat. Njut sedan med valfritt pålägg och kanske en kopp kaffe eller te!